ßßß
Składniki0,5 kg. mięsa mielonego (rodzaj według uznania)1 cebula2 jajkasól, pieprz do smakupół łyżeczki kminku mielonegobułka tarta do panierowaniaolej do smażeniaSosgarść grzybów suszonychcebulapół szklanki kwaśnej śmietany2-3 łyżki mąkisól, pieprz do smakuSposób przygotowaniaRyż ugotować na sypko, wystudzić. Do mięsa mielonego dodać ryż, jajka, drobno pokrojoną cebulę, kminek mielony, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać, formować kotleciki, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu.SOS: grzyby dobrze wymyć, namoczyć w pół litra wody (najlepiej na noc) odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą w której się moczyły, dodać drobno pokrojoną cebulę, gotować około 20 minut, uzupełniając wyparowaną wodę. Do śmietany wsypać mąkę rozmieszać tak aby nie było grudek, wlać do gotujących się grzybów, jeszcze chwilę pogotować, dosmaczyć pieprzem i solą. Polać kotleciki, podawać z ogórkiem kiszonym albo surówkami.Publikacja