Wykonanie
Jak pysznie zacząć dzień? Można tak. Bardzo kolorowo. Placki z
batatów z
jajem i pesto. Do tego trochę
smażonego boczku i śniadanie gotowe. Można po prostu wszystko położyć na talerzu obok siebie, a można z placków zrobić kanapkę. Obie wersje bardzo smaczne, a placki posmarowane pesto, smaczne i bez innych dodatków. Polecam na zimowe poranki.

składniki (na 3 porcje) na placki (6 placków)ok 200 g
batatów ( u mnie to był 1
ziemniak)30 g
boczku wędzonego - 2 - 3 plastry1
jajko2 łyżki
mąkisólpieprzolej lub
oliwa do smażeniado podania3
jajka1 - 2 plastry
boczku na osobępesto
Monini z
rucoliostra papryczka (opcjonalnie)przygotowanie
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
Boczek ( 2 - 3 plasterki) pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać starte
ziemniaki roztrzepane
jajko, pokrojony
boczek,
mąkę, doprawić
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzać
olej, kłaść po 2 - 3 placki, rozpłaszczyć je przy pomocy łyżki lub szpatułki tak aby były w miarę cienkie ( moje miały ok 0,5 cm grubości) Przewracać na drugą stronę gdy placki z wierzchu zaczną się lekko ścinać . Smażyć jeszcze przez chwilę.Usmażone placki zdjąć z patelni (można wstawić do nagrzanego piekarnika, aby nie wystygły) A na patelni obsmażyć na chrupiąco pozostałe plastry
boczku i usmażyć 3
jajka sadzone - można
boczek i
jajka smażyć osobno. Podawać w dwóch wariantachPierwszy : Na talerzu kładziemy 1 lub 2 placki ziemniaczane na nich po łyżeczce pesto,
jajko sadzone,
boczek,
ostra papryczkęDrugi wariantJeden z placków smarujemy pesto, kładziemy na nim
jajko ,
boczek, papryczkę,znowu nieco pesto, i przykrywamy drugim plackiem. Smacznego!






