Wykonanie
Same dobre składniki. Ciepła
kaszanka dodana do
sałaty może wydać się nieco zaskakującym dodatkiem, ale całość okazała się naprawdę smaczna. W przepisie oryginalnym użyto black
pudding ( bardziej chyba przypomina nasze "czarne") i
musztardy angielskiej. Ja użyłam
musztardy Dijon, a
kaszanka okazała się bardzo dobrym zamiennikiem. Polecam!Przepis pochodzi z książki "The
very best of traditional english cooking" - Annette Yates

składniki250 g
kaszanki45 ml
oliwy1 mała czerstwa
bagietka pokrojona w kostki1
sałata rzymska podzielona na małe kawałki250 g
pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówkidressingsok z 1
cytryny90 ml
oliwy1 łyżeczka
musztardy1 łyżka
miodu2 łyżki
ziół -
szczypiorek,
pietruszkasól,
pieprzprzygotowanie
Kaszankę pokroić w plastry. Podsmażyć plasterki na
maśle, z obu stron, na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić na bok. Wymieszać składniki sosu ( najwygodniej w słoiku - zakręcić i dobrze wstrząsnąć), doprawić
solą i
pieprzem. Na patelnię dolać
oliwy i usmażyć na niej grzanki z
bułki, często obracając, tak aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Osączyć na ręczniku papierowym. W misce wymieszać kawałki
sałaty, połówki
pomidorków, grzanki i
kaszankę. Polać sosem, delikatnie wymieszać podawać natychmiast. Smacznego!



