Wykonanie
Szybko, smacznie, efektownie. Bardzo przyjemny sposób zrobienia
polędwiczki. Podobne robiłam na warsztatach w Łochowie. Polędwiczkę nadziałam
pomidorami suszonymi i owinęłam
szynką Serrano. Można użyć suszonych
śliwek i
boczku - taką wersję robiliśmy na warsztatach. I jedna i druga wersja smaczna. Polecam bo danie naprawdę mało kłopotliwe, a efekt świetny.Za piękny rysunek, dziękuje mojemu Mężowi :)

składnikiok 100 g
szynki Serrano, w plastrach4
pomidory suszone, z
oliwy4 kawałki
ostrej papryczki konserwowej
sólpieprzprzygotowanie
Polędwicę umyć, osuszyć, dokładnie oczyścić z błon. Odkroić końcówki tak aby kawałek który pozostanie, był mniej więcej jednakowej grubości. Końcówki można zamrozić i zużyć do innego dania.
Mięso przekroić w poprzek na cztery części. Każdy kawałek postawić pionowo lekko rozgnieść ręką.
Ostrym nożem zrobić w
mięsie kieszonkę, uważać aby nie przeciąć
mięsa na wylot. W kieszonkę włożyć suszony
pomidor i kawałek ostrej,
konserwowej papryki. Zawinąć płaty
szynki dookoła
mięsa. Zawiązać sznurkiem. Posypać
mięso pieprzem i niewielką ilością
soli. Na patelni, najlepiej takiej którą będzie można wstawić do piekarnika, rozgrzać
olej. Obsmażyć polędwiczkę z obu stron (tych nie osłoniętych), patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 minut. podawać z puree z
ziemniaków i np
fasolką szparagową. Smacznego!









