Wykonanie
Szybki przepis, błyskawiczna pasta, wystarczy świeże
pieczywo i doskonała przekąska gotowa.Pasta jest pyszna z chrupiącym
chlebem czy
bagietką, ale najczęściej wyjadam ją łyżką prosto z miski i najbardziej tak właśnie lubię.Składniki potrzebne do zrobienia pasty nie są szczególnie wyszukane, zwykle mam je pod ręką, sama nie wiem, dlaczego tak rzadko korzystam z tego przepisu.A zainspirowała mnie
Trufla, o której blogu wspomniałam już wcześniej, przy okazji bułeczek orkiszowych (klik).

Składniki:1 puszka
tuńczyka w sosie własnym (185g)kilka
ostrych papryczek w
oliwie ( rodzaj jalapeno), można dodać
ostra paprykę albo
pieprz cayennew proszkukilka szczypt
tymianku5-6
suszonych pomidorów w
oliwiesól,
pieprzłagodna
oliwaJak zrobiłam:Do wysokiej miski włożyłam
tuńczyka,
pomidory z dwiema łyżkami
oleju z zalewy,
tymianek, 2 łyżki
oliwy i papryczki. Wszystko zblendowałam na gładką masę. Jeżeli jest za sucha, trzeba dodać trochę więcej
oliwy w trakcie miksowania. Doprawiłam
solą i
pieprzem.

Pastę można przechowywać w lodówce do 2-3 dni, najczęściej jednak nie ma takiej potrzeby.