Wykonanie
Jeżeli mamy akurat upieczone
buraczki, to ten przepis jest znakomitym sposobem na ich wykorzystanie. Gotujemy
makaron, a w tym czasie z
buraczków robimy błyskawicznie znakomity sos - i obiad gotowy!

składniki - 3 porcje4 małe upieczone
buraczki3 łyżki
oliwy z oliwek2 duże ząbki
czosnku1,5 łyżki stołowej
octu balsamicznego1/2 filiżanki
bulionu warzywnego lub z
kurczaka1/4 filiżanki
jogurtu - opcjonalnie300 g
makaronusól i świeżo zmielony
pieprzjarmuż do przybrania - możemy zastąpić np.
rukoląświeżo starty
parmezan do posypaniaprzygotowanie Przygotować
jarmuż. Z
jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i dobrze wysuszyć liście, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić liście
jarmużu, obsmażać aż będą lekko chrupiące, ale nie spalone. Odłożyć na bok. Wstawić
makaron do gotowania.Upieczone i obrane
buraczki zblendować z
czosnkiem,
oliwą octem balsamicznym, doprawić
solą i
pieprzem, przełożyć na głęboką patelnię dodać
bulion zagrzać. Doprawić do smaku
octem,
solą i
pieprzem. Ugotowany
makaron, odcedzić, wrzucić do sosu, lekko podgrzewając mieszać, aby cały pokrył się buraczanym przecierem. Jeżeli
sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go
wodą z gotowania
makaronu lub dodać nieco więcej
bulionu. Podawać posypane przysmażonym
jarmużem i
parmezanem. Można też do sosu dodać trochę
jogurtu. Smacznego!Uwagi: aby upiec
buraczki, wystarczy zawinąć je w folię i włożyć do piekarnika ( 180 st. C) na ok 1 - 1,5 h, w zależności od wielkości. Sprawdzamy czy już upieczone, nakłuwając drewnianym patyczkiem.



