Wykonanie
Pyszny placek na znakomitym spodzie z
bazyliowego ciasta. Można robić w jednej dużej foremce lub w czterech mniejszych. Najsmaczniejszy po lekkim przestudzeniu, lepiej też się wtedy kroi gdyż
sery nie są aż tak lejące.
Bazyliowe, kruche ciasto jest bardzo smaczne, warto je stosować do innych wytrawnych tart. To chyba ostatni moment na taki placek, smaczne
pomidory wkrótce będzie trudno dostać.inspiracją były przepisy z tej i tej strony

składnik iciasto1 i 1/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczka
soli1/8 łyżeczki
pieprzu2 łyżki posiekanej, świeżej
bazylii110 g schłodzonego
masła pokrojonego w kostkę3 łyżki lodowatej
wody.placekporcja ciasta (przepis wyżej)1/2 zwykłej lub
czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka3-4 duże
pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych
pomidorów)1/4 szklanki
bazylii pociętej w paski2 szklanki
startego sera (
ostrego sera cheddar 120g + Gruyere lub
mozzarella ok 100 g)3/4 szklanki
majonezu ok 12 łyżeczek1 łyżeczka
tabasco (lub tyle ile lubimy)
Sól i świeżo zmielony
czarny pieprzprzygotowanieCiasto - wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, rozwałkować, podsypując
mąką na placek większy od średnicy naszej formy do ciasta. i o grubości ok 6 mm. Moja foremka miała średnicę 23 cm. Formę posmarować
masłem, wyłożyć
ciastem, ciasto lekko ponakłuwać. (Jeżeli nie pieczemy od razu , można formę z
ciastem zawinąć folią i wstawić do lodówki). Na ciasto położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, lub folii aluminiowej, tak aby papier osłaniał też boki, nasypać do środka
fasolę lub
groch. Ciasto z obciążeniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekać przez 15 minut a następnie usunąć papier z
grochem i podpiekać jeszcze 10 minut.W czasie gdy podpiekamy ciasto,
pomidory włożyć na sito i lekko posolić, aby puściły jak najwięcej soku. Osuszyć możliwie dokładnie ręcznikiem papierowym.Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę
cebuli ( można ją wcześniej podsmażyć), posypać odsączonymi
pomidorami.
Pomidory posypać
bazylią,
solą i
pieprzem.W misce wymieszać
sery,
majonez,
tabasco,
sól i
pieprz. Masę równomiernie rozłożyć na pomidorach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 35 - 45 minut. Przed jedzeniem nieco przestudzić. Smacznego!





