Wykonanie
Tak ukiszona
kapusta jest rewelacyjna! Nie trzeba jej mocno ubijać więc nie wymaga nawet wysiłku w zrobieniu. Jest tak smaczna, że zajadaliśmy ją jako surówkę bez żadnego doprawiania. Polecam!

składnikigłówka
młodej kapustyczosnek 1 główka, podzielona na ząbkikorzeń
chrzanu dł ok 6 -10 cm pokrojony na paskiliść
chrzanowykminek - u mnie solidna garśćkilka gałązek
kopru, najlepiej samych kwiatów + duży pęczek
koperkusól kamienna do smakuprzygotowanieZdjąć wierzchnie liście
kapusty.
Kapustę poszatkować, ja pokroiłam cienko nożem. Włożyć do dużej miski zasypać
solą ( sypać, mieszać i próbować czy wystarczająco słone) , posypać
kminkiem, dodać ząbki
czosnku i odstawić na co najmniej 30 minut, aż
kapusta puści sok. Wymieszać z pokrojonym
koperkiem (
koper zostawiam w całości). Na dno naczynia (
słój lub kamionka) w którym będziemy kisić położyć liść który zdjęliśmy z
kapusty, drugi położymy na wierzchu.
Kapustę przełożyć do naczynia, lekko ugniatając, tak aby
kapusta przykryta była
sokiem. Położyć na wierzchu liść, na nim mały talerzyk, a na talerzyku kamień lub inne obciążenie, przykryć ściereczką i odstawić na parę dni w temperaturze pokojowej. Smacznego!

