Wykonanie
Pyszna
wołowina z
cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację.
Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast
wody dałam
czerwone wino. Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas kiedy możemy kupić małe,
młode cebulki.Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"

składniki1 kg
wołowiny (u mnie
łopatka)4 łyżki
masła lub
oliwy500 g
młodej drobnej
cebuli10 ząbków
czosnku3 łyżki białego
octu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka zmielonego
ziela angielskiego2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu2 szklanki
czerwonego wina ( w oryginale 4 szklanki
wody)przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki ( kostka 4 x4 cm) W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać
mięso i obsmażać na średnim ogniu aż
soki odparują. Przełożyć do misy wolnowaru. Do garnka włożyć obrane
cebulki i obrane ząbki
czosnku, w całości. Podsmażać przez 4 - 5 minut aż lekko się zbrązowią. Dodać 2 szklanki
wina,
ocet,
cynamon i
ziele angielskie. Zagotować i przelać do wolnowaru. Przykryć, ustawić program na low i gotować 10 godzin. Po tym czasie
mięso powinno być już bardzo miękkie. Podawać z
ryżem. Smacznego!Uwagi: W orginalnym przepisie, wszystkie składniki po kolei dodajemy do garnka, obsmażając, a następnie dodajemy
przyprawy,
ocet i 4 szklanki gorącej
wody. Gotujemy na niewielkim ogniu 3 godziny.




