Wykonanie
Smaczny zamiennik sklepowej
wędliny. Piekłam w garnku rzymskim, może wyszedł odrobinę za suchy, ale cienko pokrojony jest bardzo dobrym dodatkiem do
chleba. Polecam.Przepis ze strony Mniam Mniam inspirowany przepisem Neli Rubinstein

składniki1 i 1/2 kg
schabu bez kości2
cytryny1 spora
cebula4 łyżki
oleju3 łyżki
miodu3 łyżki
musztardy z całymi ziarnami
gorczycy (lub zwykłej)świeżo mielony
pieprzsólprzygotowanieObraną
cebulę pokroić na cienki plastry.Dokładnie wyszorowane
cytryny pokroić w plasterki.Umyty i bardzo dokładnie osuszony
schab natrzeć
solą i
olejem.Naczynie wyłożyć połową
cytryn i
cebuli,
skrop olejem. Położyć
mięso, obłożyć pozostałą
cebulą i
cytrynami. Przykryć i wstawić na noc do lodówki..
Musztardę wymieszać z
miodem.
Mięso wyjąć z marynaty, doprawić
pieprzem a następnie natrzeć ze wszystkich stron
musztardą z
miodem.Na patelni mocno rozgrzać
olej obsmażyć krótko
schab z każdej strony do lekkiego zrumienienia.Jeśli patelni można używać w piekarniku, przykryć na niej
schab folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W innym przypadku przełożyć
mięso do odpowiedniego naczynia.Piec
mięso przez ok 60 minut. ( temp wewnątrz
mięsa 54 - 60 st C) Po wyjęciu z piekarnika pozostawić przez co najmniej 10 minut pod przykryciem.Podawać na gorąco z
chrzanem i
buraczkami lub na zimno jako
wędlinę. Smacznego!


