Wykonanie
Przepyszna zupa krem z lekkim smakiem
anyżku. Wiosna na talerzu. Można zrezygnować ze
śmietany - zupa i bez niej jest pyszna. Przepis znalazłam tutaj

składniki8 dużych
łodyg selera - pokroić na 2 cm kawałki1
koper włoski (fenkuł) pokrojony na mniejsze kawałki4 duże ząbki
czosnku, całe nie obrane3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
białego pieprzu3 średnie
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę6 szklanek
bulionu z kurczaka1/2 szklanki
śmietany (opcjonalnie)2 łyżeczki świeżego
soku z cytrynySól i
pieprz do przyprawieniaLiście
selera i
kopru, do dekoracji
Oliwa z oliwek do skropieniaPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st C.W misce wymieszać fenkuł,
seler i
czosnek. Dodać
sól,
pieprz i
oliwę, wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 do 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż brzegi warzyw zaczną brązowieć. W międzyczasie ugotować w
bulionie ziemniaki. odstawić na bok.Gdy warzywa się upieką dodać je do
ziemniaków i rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony
czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. Doprowadzić do wrzenia. Wymieszać ze
śmietaną i
sokiem z cytryny . Doprawić do smaku, podawać na talezach udekorowanych liśćmi
selera i
kopru. Smacznego!


