Dzisiaj kolejna przecierowa zupka - jedna z moich ulubionych. Krem z ciecierzycy nieco przypomina grochową, ma jednak szlachetniejszy smak - nie jest tak ciężki. Zrobiliśmy zapasy ciecierzycy, więc wkrótce kolejne przepisy z nią w roli głównej :)Składniki:puszka ciecierzycy500 ml wywaru (takiego, jak najbardziej lubimy - mięsny, czy wegetariański jest taką samą dobrą bazą)dwie łodygi selera naciowegojeden ząbek czosnkułyżeczka rozmarynułyżeczka soku z cytrynysól i pieprzoliwaSeler pokroić na cienkie plastry, ząbek czosnku przekroić na pół i podsmażyć na oliwie z rozmarynem aż seler zmięknie. Zalać wywarem i dodać osączoną i opłukaną ciecierzycę. Gotować ok. 20 minut. Zostawić do ostygnięcia i zmiksować. Podgrzać i doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny.