Wykonanie
Pomysł na błyskawiczne danie. Po prostu kluski. Aby były trochę inne, dodałam do ciasta garść
bazylii i trochę
pietruszki. Mogą być dodatkiem do
mięsa, mogą też stanowić samodzielne danie.

składniki100 g
białego serka np
ricottaduża garść
bazyliiok 90 g
mąki1
jajkoposiekana
pietruszka (opcjonalnie)1/4 łyżeczki
chili w płatkach (opcjonalnie)
pieprzprzygotowanie
Bazylię posiekać. wszystkie składniki mieszać w misce, na początku widelcem, pod koniec zagniatać ręcznie. Ciasto musi
mieć taką konsystencję , aby łatwo dało się z niego utoczyć wałek. Wałek o średnicy ok 2 cm utoczyć na lekko posypanej
mąką desce, a następnie odkrawać z niego kluseczki 1,5 cm szerokości. Wrzucać na osoloną wrzącą
wodę, od wypłynięcia gotować ok 3 minut. Podawać polane
oliwą, posypane
ziołami i tartym
parmezanem. Smacznego!



