Wykonanie
Kupiłam pięknie wyglądającą
dynię piżmową. Szukałam przepisu na farsz który byłby wyrazisty i nie był mdły. I tak trafiłam na przepis z River Cottage . Odrobinę go zmodyfikowałam, dałam więcej
czosnku, zmniejszyłam ilość
sera pleśniowego a dodałam jeszcze
mozzarellę, której nie było w przepisie.
Dynia upiekła się znakomicie, jest to danie mało kłopotliwe a bardzo efektowne. Następnym razem zrezygnuję jednak z
sera pleśniowego i zastąpię go np
serem kozim, gdyż
ser pleśniowy na ciepło jest dla mnie zbyt mocny. Jeżeli natomiast lubicie np. sosy na bazie
pleśniowego sera - taki farsz na pewno będzie Wam smakował. A
dynia piżmowa jest pyszna !

składniki1 piżmowa
dynia2 ząbki
czosnku , drobno posiekane2 łyżki
masłaolej rzepakowego lub
oliwa z oliwekorzechy włoskie 50 - 60g , lekko uprażone i bardzo grubo posiekane ( zostawić kilka do posypania)100 g
sera pleśniowego (z niebieską pleśnią ) podzielonego się na małe kawałkiok 100 g
mozarelli podzielonej na małe kawałki ( zostawić część do posypania wierzchu)2 łyżeczki posiekanego
tymianku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka płynnego
miodu (pominęłam)
Sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzprzygotowanie
Dynię umyć. .Przekroić
dynię na pół wzdłuż i wyjąć łyżką nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia , do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć posiekany
czosnek i łyżkę
masła, a następnie skropić
dynię oliwą posypać
solą i
pieprzem. . Wstawić do w piekarnika rozgrzanego do 190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie miękki .Wyjąć
dynię z piekarnika i przy pomocy łyżki wyskrobać do miski upieczony miąższ, razem z maślanym
sokiem i
czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę ok 1 cm grubości. Kiedy lekko przestygnie, rozgnieść
dynię widelcem, dodać
ser,
orzechy,
tymianek, wymieszać delikatnie, doprawić
solą i
pieprzem. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać paroma
orzechami i resztką
sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 minut. Podawać gorące. Smacznego!



