Wykonanie
Kolejny przepis na zupę
czosnkową. Tym razem zupa czosnkowa z południa Francji, bardzo pożywna, z dodatkiem
cebuli. Przepis znalazłam na blogu Mimi Thorisson, gdzie obok ciekawych przepisów, znajdziecie mnóstwo pięknych zdjęć.

składniki1 cała główka
czosnku + 2 ząbki
czosnku do smażenia / posypać drobno pokrojony1
cebula , drobno pokrojona w kostkę2 łyżki tłuszczu z
kaczki ( ewentualnie
oliwa z oliwek )1 łyżka
mąki pszennej2
jajka ( oddzielone
żółtka i
białka))kilka gałązek
tymianku1 łyżka
octu winnego1200 ml
bulionu z kurczakasól morska i
czarny pieprz do przyprawieniaprzygotowanieW dużym garnku stopić tłuszcz z
kaczki (lub rozgrzać
oliwę z oliwek ) i podsmażyć
cebulę przez 2 minuty . Dodać obrane i pokrojone ząbki
czosnku, kontynuować smażenie na niewielkim ogniu przez 2 minuty.
Cebula i
czosnek nie może zbrązowieć. Posypać
cebulę i
czosnek mąką, wymieszać i wlać
bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, doprawić
solą i
pieprzem, dodać gałązki
tymianku. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut .W małej patelni, rozgrzać 1 łyżka
oliwy z oliwek, podsmażyć plasterki
czosnku aż zrobią się złote i lekko chrupiące . Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia.Za pomocą blendera dokładnie rozetrzeć zupę na
pure. Zostawić na małym ogniu.Oddzielić
białko od
żółtek.
Białka lekko ubić (wymieszać ) w małej misce, następnie wlewać pomału do zupy, cały czas mieszając trzepaczką, tak aby
białko się porozbijało i aby otrzymać w zupie coś jak cienkie nici z
białka. Natychmiast zdjąć z ognia. Ubić
żółtka z
octem, dodać nieco ciepłej zupy, wymieszać i dopiero tak przygotowaną mieszanką wlać do garnka z zupą, cały czas mieszając, aby uniknąć ścięcia
żółtek. Zupę przelać do talerzy, posypać smażonym
czosnkiem i skropić kilkoma kroplami
oliwy z oliwek (opcjonalnie). Podawać natychmiast z kromkami
bagietki podsmażonymi na brązowo na
oliwie. Smacznego!
