Wykonanie
Znakomity , niezwykle prosty do zrobienia
serek. Chyba prościej już nie można ! Gotowy jest lekko kwaśny, miękki, doskonały z
pitą lub innym rodzajem płaskiego
chlebka. Świetna przystawka. Przepis na
serek znalazłam na stronie Davida Lebovitz'a

składnikiok 960 g, pełnotłustego gęstego
jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)duża szczypta
solido podania1/4 szklanki ( 40 g), drobno pokrojonych
rzodkiewek1 łyżka drobno pokrojonej w kostkę
szalotki ,
dymki ,
czosnku2 łyżki drobno pokrojonej
marchewki ( obranej )
Oliwa z oliwek extra virginprzyprawy takie jak zatar, sumak lub dowolne świeże
ziołaprzygotowaniesito wyłożyć paroma warstwami gazy lub chustą serowarską. Umieścić nad miską lub garnkiem w którym będzie się zbierać
serwatka.Wymieszać
jogurt z
solą , a następnie przełożyć
jogurt na wyłożone sitko. Zawinąć końce gazy i wstawić z miską do lodówki na 8 do 12 godzin . Jeżeli chcemy aby
serek był bardziej gęsty możemy osączać go przez 24 godziny.Po tym czasie
serek odwinąć z gazy i przełożyć do miski.
Serwatkę możemy użyć np do zupy, lub zrobienia domowego
serka ricotta.Przed samym podaniem wymieszać
serek z warzywami i
przyprawami, polać
oliwą.Jeśli chcemy dodać inne warzywa , użyć maksymalnie 1/2 szklanki (ok 75 g ), posiekanych warzyw łącznie. To również doskonały dodatek do kanapek. Smacznego!


