Wykonanie
Perliczka to ptaszek niewielki, więc żeby obdzielić nią trzy osoby , postanowiłam zrobić roladę. Naczytałam się w internecie o perliczkowych roladach. W efekcie opierałam się na dwóch przepisach, pierwszy z Kuchni+, drugi z tej strony. Polecam tez obejrzenie dwóch filmów na YouTube ,dobrze pokazane jak trybować ptaka : film 1 i film 2Rolada wyszła bardzo dobra, chociaż, jeżeli ktoś jest dużym przeciwnikiem łączenia słodkiego z
mięsem, trzeba uważać -
figi dają lekko słodkawy posmak.
Mięso było bardzo dobrze upieczone i nie przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam

składniki1 perliczka
sólpieprzfarsz1/2
cebuli drobno pokrojonej2 zabki
czosnku, posiekane3 - 4 łyzki
masła1/4 kubeczka
bułki tartej4
suszone figi drobno pokrojone1/2 łyżki listków
tymianku2 łyżki
koniakuok 6 plasterków
boczku, prosciutto lub innej suszonej
szynki (ty le,żeby zakryć
mięso)przygotowanieFarsz na patelni rozgrzać część
masła, usmażyć do miękkości
cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany
czosnek.
Cebulę z
czosnkiem przełożyć do miski Na patelni rozgrzać resztę
masła i obsmażyć w nim
bułkę. Dodać do
cebuli, dołożyć
figi,
tymianek, dolać
koniak i dobrze wymieszać.PerliczkaPerliczkę umyć, osuszyć a następnie wyluzować czyli pozbawić ptaka kości. Ponieważ nie zamierzamy ptaszyska faszerować a chcemy tylko zrobić roladę, pozbycie się kości jest znacznie łatwiejsze. Używamy
ostrego noża do filetowania. Można perliczkę rozciąć od strony pleców (film 1 ) lub piersi (film 2) . Metoda nie ma znaczenia - ja robiłam wg pierwszej. Skrzydełka wyłamać a następnie odciąć ,
mięso można wybrać lub zostawić na
wywar. Udka pozbawić kości , a tzw pałki odciąć. W efekcie otrzymujemy płat skóry z
mięsem (piersi i udka) zbliżony kształtem do prostokąta.
Mięso z nóżek i ew skrzydełek posiekać grubo i pouzupełniać nim
mięsne braki na skórze. posolić, popieprzyć , przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem.Na tak uformowanym płacie
mięsa ułożyć plastry
szynki , jeden obok drugiego, na to wyłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon : zacząć od strony ud a skończyć od strony szyi. W ten sposób rolada na całości będzie miała jednakowe
mięso. Zawinąć ściśle w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st C na 45 minut. Po tym czasie folię odwinąć, temperaturę zwiększyć do 180 st,C i piec jeszcze przynajmniej 15 min, do czasu, aż się perliczka lekko zarumieni. Kroić w plastry, polewać wytworzonym sosem i podawać np z
ziemniakami. Smacznego!



