Wykonanie
Portugalski "fast food" - zawsze świeży , zawsze pyszny. Znakomity na śniadanie i lunch. Ja właściwie
mogę bifanę zawsze i wszędzie. Wieprz w
bułce lub
chlebie, obowiązkowo z lekko słodkawą
musztardą .Przepis znalazłam tutaj

gdzieś w Portugalii

lunch w Tawirzeskładnikiok 500 g
schabu bez kości , pokrojone w bardzo cienkie plastry200 ml białego
wytrawnego wina ,ok 40 ml
białego octu winnego1- 2 ząbki
czosnku , przeciśnięte przez praskę1
liść laurowy , rozgnieciony1/2 łyżeczki
papryki w proszku1/4 łyżeczki całego
czarnego pieprz, pokruszonego1/4 łyżeczki całych
goździków1/4 łyżeczki sosu
piri-
piri, (lub
sos Tabasco, )2 łyżki
smalcu do smażenia+ nieco
wina,
sól ,
pieprz,
papryka w proszkuprzygotowaniekotlety wieprzowe p rzepłukać, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem .W misce dobrze połączyć
wino ,
ocet ,
czosnek ,
liść laurowy, łyżeczka
pieprz,
paprykę,
pieprzu ,
goździki i
piri -
piri sos .Kotlety włożyć do foliowej
torebki, zalać przygotowaną marynatą, szczelnie zamknąć , dobrze wymieszać , włożyć worek do miski i schować do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Co jakiś czas torbę przewracać aby marynata rozprowadziła się równomiernie.Wyjąć
wieprzowinę z marynaty , osuszyć ręcznikiem papierowymPrzed smażeniem doprowadzić
mięso do temperatury pokojowej .Rozgrzać patelnię na średnim dużym ogniu i stopić
smalec . Smażyć
wieprzowinę partiami w gorącym
smalcu, jeśli kotlety są odpowiednio cienkie to prawdopodobnie wystarczy jedynie minuta po każdej stronie.Usmażoną
wieprzowinę odsączyć z tłuszczu. Na patelnię wlać spory chlust
wina, dodać
soli pieprzu i
papryki w proszku do smaku - po sporej szczypcie - zagotowujemy i delikatnie odskrobujemy z dna patelni za pomocą
łopatki wszystkie resztki po smażeniu..Na patelnię wrzucić
mięso , zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez kolejną minutę
bułkę nakrawamy i podgrzewamy ( ja włożyłam ją na chwilę do piekarnika pod grill) , do środka wkładamy
mięso, trochę
musztardy i gotowe

