ßßß
Potrzebujemy jednego, małego, głodnego Brzdąca. Reszta robi się migiem :)Składniki na 1 patelnię o średnicy 15 cm:2 jajka, zerówki1 garść umytego i poszatkowanego jarmużu (kupuję w Biedronce)ćwiartka dużego pomidora, bez skóry, w kostkę1 mała, młoda cebulka, w kostkę2 plastry szynki dojrzewającej, w kostkę1 łyżka serka koziego (kupuję kanapkowy w Lidlu)trochę szczypiorulistki czerwonej bazylii, do posypaniałyżeczka oliwyNa rozgrzanej patelni poddusić cebulkę i szynkę. Kiedy będzie szklista dodać jarmuż i pomidory. Dusić, aż odparuje płyn. Jajka wymieszać z serkiem i szczypiorem, doprawić świeżo mielonym pieprzem i wlać na patelnię. Po minucie przenieść ją pod rozgrzaną (średni ogień) grzałkę, na najwyższą półkę piekarnika i piec około 2 minut (do ścięcia). Podać posypany listkami bazylii.