Wykonanie

Ta chwila, kiedy obiad dobiega końca, natrętne oczy spoglądają na taras i dusza, która skacze po ramieniu, trwa zbyt długo... Kroję każdemu niewielki kawałek, udaję, że sprzątam, ukradkiem oceniając miny. Pierwszy
Młody wydaje z siebie pomruki zadowolenia, chwilę
potem słowami oddaje cześć pracy. Dorosły ma dylemat. Czy sernik ze
śliwką nie będzie już jego ulubionym? Ulga, choć przyznam, że gdzieś, w głębi kulinarnej wyobraźni, czułam, że to będzie kolejny, świąteczny przysmak. Dlaczego podwójny? Bo z dwóch warstw
serowych, bo
orzechy w duecie z karmelem, bo spód dwuskładnikowy, bo nie ma szans, żeby nie zjeść podwójnej porcji :)

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cmSpód:300 g
maślanych ciasteczek (używam z Lidla, ale mogą być inne, ulubione
ciasteczka, na przykład słone
krakersy, digestive lub
herbatniki)100 g zimnego
masła, w kostkę
Ciastka zmielić w malakserze razem z
masłem. Tortownicę wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (boki wycinam na wysokość obręczy). Wykleić masą
ciasteczkową dno i bok do wysokości 1,5 cm. Schłodzić minimum godzinę (musi być twardy).

Masa serowa :1 kg
sera z wiaderka (po odsączeniu 850 g)4 średnie
jajka4 czubate łyżki mielonego
cukru trzcinowego (może być gotowy, trzcinowy puder), około 120 gRozgrzać piekarnik do 160 stopni. Przełożyć
ser na gęste sitko, najlepiej wyłożone lnianą lub tetrową ściereczką i odsączyć z
wody, w temperaturze pokojowej, około dwie godziny. Przełożyć do dzieży robota i krótko zmiksować. Dodać
cukier i stopniowo
jajka, krótko miksując po każdym. Przelać masę na wystudzony spód.

Masa kajmakowa:3/4 puszki dulce de leche ( masa krówkowa o tradycyjnym smaku)250 g
mascarpone2
jajka5 łyżek
likieru z raczków (może być inny, ale musi
mieć gęstą strukturę, na przykład
adwokat, baileys, sheridan's; smak to Wasz wybór)1 łyżka ekstraktu z
waniliiPołączyć masę
krówkową z
mascarpone. Dodać
jajka i stopniowo, po łyżce,
likier. Na końcu ekstrakt. Krótko zmiksować i przelać na masę
serową. Patyczkiem do sushi lub końcówką drewnianej łyżki zrobić esy floresy, tak, żeby obydwie masy się przemieszały, ale nie połączyły. Podnieść tortownicę i delikatnie stuknąć o blat, żeby uleciały wszystkie pęcherzyki powietrza. Piec przez 50 minut. Zostawić na godzinę w zamkniętym piekarniku,
potem stopniowo otwierać drzwiczki.Wyjąć na kratkę i studzić, najlepiej przez noc, w temperaturze pokojowej.
Orzechy:150 g
orzechów nerkowca60 g
brązowego cukruOrzechy piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 10 minut, w 160 stopniach, w rozgrzanym piekarniku.
Cukier rozpuścić w garnku z grubym dnem (u mnie 6 na indukcji; nie mieszać, nie zagotować!). Do karmelu dodać uprażone
orzechy, wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia. Całkowicie ostudzić i posiekać.Polewa kajmakowa:1/4 puszki dulce de leche2 łyżki
śmietany kremówki1 łyżka ekstraktu z
wanilii ( można pominąć lub zastąpić
rumem)W misce, nad parą
wodną, połączyć składniki.
Polewa czekoladowa:70 g
czekolady mlecznej2 łyżki
śmietany kremówki1 łyżka ekstraktu z
wanilii (można pominąć lub zastąpić
rumem)Połączyć składniki w misce nad parą
wodną.

Przełożyć obydwie polewy do foliowego woreczka, odciąć końcówki i ozdobić wierzch sernika, wyciskając najpierw masę kajmakową, później
czekoladową. Udekorować posiekanymi
orzechami nerkowca w karmelu.