ßßß Cookit - przepis na Podwójny sernik, na jednej porcji się nie kończy

Podwójny sernik, na jednej porcji się nie kończy

nazwa

Wykonanie

Ta chwila, kiedy obiad dobiega końca, natrętne oczy spoglądają na taras i dusza, która skacze po ramieniu, trwa zbyt długo... Kroję każdemu niewielki kawałek, udaję, że sprzątam, ukradkiem oceniając miny. Pierwszy Młody wydaje z siebie pomruki zadowolenia, chwilę potem słowami oddaje cześć pracy. Dorosły ma dylemat. Czy sernik ze śliwką nie będzie już jego ulubionym? Ulga, choć przyznam, że gdzieś, w głębi kulinarnej wyobraźni, czułam, że to będzie kolejny, świąteczny przysmak. Dlaczego podwójny? Bo z dwóch warstw serowych, bo orzechy w duecie z karmelem, bo spód dwuskładnikowy, bo nie ma szans, żeby nie zjeść podwójnej porcji :)
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
Spód:
300 g maślanych ciasteczek (używam z Lidla, ale mogą być inne, ulubione ciasteczka, na przykład słone krakersy, digestive lub herbatniki)
100 g zimnego masła, w kostkę
Ciastka zmielić w malakserze razem z masłem. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (boki wycinam na wysokość obręczy). Wykleić masą ciasteczkową dno i bok do wysokości 1,5 cm. Schłodzić minimum godzinę (musi być twardy).
Masa serowa :
1 kg sera z wiaderka (po odsączeniu 850 g)
4 średnie jajka
4 czubate łyżki mielonego cukru trzcinowego (może być gotowy, trzcinowy puder), około 120 g
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Przełożyć ser na gęste sitko, najlepiej wyłożone lnianą lub tetrową ściereczką i odsączyć z wody, w temperaturze pokojowej, około dwie godziny. Przełożyć do dzieży robota i krótko zmiksować. Dodać cukier i stopniowo jajka, krótko miksując po każdym. Przelać masę na wystudzony spód.
Masa kajmakowa:
3/4 puszki dulce de leche ( masa krówkowa o tradycyjnym smaku)
250 g mascarpone
2 jajka
5 łyżek likieru z raczków (może być inny, ale musi mieć gęstą strukturę, na przykład adwokat, baileys, sheridan's; smak to Wasz wybór)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Połączyć masę krówkową z mascarpone. Dodać jajka i stopniowo, po łyżce, likier. Na końcu ekstrakt. Krótko zmiksować i przelać na masę serową. Patyczkiem do sushi lub końcówką drewnianej łyżki zrobić esy floresy, tak, żeby obydwie masy się przemieszały, ale nie połączyły. Podnieść tortownicę i delikatnie stuknąć o blat, żeby uleciały wszystkie pęcherzyki powietrza. Piec przez 50 minut. Zostawić na godzinę w zamkniętym piekarniku, potem stopniowo otwierać drzwiczki.
Wyjąć na kratkę i studzić, najlepiej przez noc, w temperaturze pokojowej.
Orzechy:
150 g orzechów nerkowca
60 g brązowego cukru
Orzechy piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 10 minut, w 160 stopniach, w rozgrzanym piekarniku. Cukier rozpuścić w garnku z grubym dnem (u mnie 6 na indukcji; nie mieszać, nie zagotować!). Do karmelu dodać uprażone orzechy, wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia. Całkowicie ostudzić i posiekać.
Polewa kajmakowa:
1/4 puszki dulce de leche
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka ekstraktu z wanilii ( można pominąć lub zastąpić rumem)
W misce, nad parą wodną, połączyć składniki.
Polewa czekoladowa:
70 g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka ekstraktu z wanilii (można pominąć lub zastąpić rumem)
Połączyć składniki w misce nad parą wodną.
Przełożyć obydwie polewy do foliowego woreczka, odciąć końcówki i ozdobić wierzch sernika, wyciskając najpierw masę kajmakową, później czekoladową. Udekorować posiekanymi orzechami nerkowca w karmelu.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2015/02/podwojny-sernik-na-jednej-porcji-sie.html