Wykonanie

Otwarta buzia dziecka, chętnego na każdy kęs... Czy w okresie wprowadzania stałych pokarmów może cieszyć coś bardziej? Jadłby wszystko, dużo i ciągle :) Chwilami brakuje mi zdrowego rozsądku, kiedy
wodzi za nami oczkami i w niemowlęcy sposób "mlaszcze" sugerując, że ON też by spróbował. Pomijając dania pikantne, z
alkoholem i ciężkostrawne, właściwie je, to co my. Nie obserwuję niestrawności, wykwitów czy innych objawów wskazujących na niewłaściwy kierunek. Daleko mi do zaleceń WHO czy innych światowych organizacji. Nie kupiłam, jeszcze, żadnego gotowego produktu znanych, korporacyjnych marek. Jestem mamą, która wie już sporo na temat żywienia i która bacznie obserwuje każdą reakcję organizmu (właściwie jej brak, bo żadne "wstrząsy" nie mają miejsca). Pod nadzorem pediatry, odważnie eksperymentuję. Zajada się
awokado, owsianką, jaglanką, orkiszowymi
kaszkami,
chlebkiem żytnim i wieloma innymi, zdrowymi pozycjami z naszego domowego menu. Wypija koktajle na bazie
jogurtu naturalnego z różnymi
owocami i
ziołami. Nie miksuję zupek, a
herbatki, soczki czy
wodę pije z kubeczka. Mój Synuś ma
siedem i pół miesiąca, od dwóch, wprowadzam stałe pokarmy, rano i wieczorem karmię piersią. Je co trzy godziny, rozwija się prawidłowo, więcej szczęścia nie oczekuję...
Śniadaniową filiżankę zjadł ze
szpinakiem i kawałkiem
razowego chlebka. Jego starszy brat, zjadł cztery filiżanki, z
pieczarkami, zielonymi, czosnkowymi grzankami i
serem cheddar. Cudownie widzieć ich razem, jedzących, prawie, to samo i cieszących się, do jedzenia, jak do największej nagrody :)

Składniki:5 jaj, zerówek4 małe
pieczarki, w grubą kostkę2 łyżki posiekanej
natki1 ząbek
czosnkupół małej, czerstwej
bagietki, w grubą kostkęgarść
startego sera cheddarkilka listków młodego
szpinaku (jeśli mamy w domu niemowlaka)
masło do wysmarowania filiżanekNa dużej patelni zaromatyzować
oliwę ząbkiem
czosnku. Po chwili wyjąć
czosnek i włożyć pokrojoną
bagietkę. Kiedy grzanki będą rumiane wsypać
natkę pietruszki i jeszcze chwilę popodrzucać, żeby
zioła obkleiły
pieczywo. Zdjąć z patelni. Wrzucić
pieczarki (można dodać łyżeczkę
masła), posolić i zrumienić na bardzo dużym ogniu (ciągle mieszać).Do wysmarowanych
masłem filiżanek, włożyć grzanki, później
pieczarki,
ser i wbić
jajko lub zacząć od
jajka, później
ser,
pieczarki i grzanki. W drugiej wersji posypać jeszcze raz
serem. W dużym rondlu zagotować
wodę (do połowy filiżanek), zmniejszyć ogień, wstawić wypełnione kubeczki i przykryć. Gotować pięć minut. Podać w filiżance lub odwrócić przykładając talerzyk.
