ßßß Cookit - przepis na Tatar ze śledzia z olejem lnianym na razowym chlebie z suszoną śliwką

Tatar ze śledzia z olejem lnianym na razowym chlebie z suszoną śliwką

nazwa

Wykonanie

Wiem, wiem, wiem. Śledzie muszą być. Niech będą, ale w wersji, która nie będzie dominować nad resztą dań świątecznych. Mam delikatną traumę, kiedy widzę kilka miseczek ze słonymi filetami na wigilijnym stole i babcię, która jak mantrę powtarza, że trzeba wszystkiego spróbować! Do teraz nie przepadam za tymi w śmietanie, w oleju czy w innym mazidle. Dlatego eksperymentując przez lata, znalazłam kompromis i po raz pierwszy na tym blogu zamieszczam przepis na śledzia, ukrytego w tatarze z prostymi dodatkami, w odpowiedniej ilości. Podałam go na chlebie, pieczonym na zakwasie, z mieszanki mąki razowej i suszonych, przez siebie, śliwek. Wycięte cienką szklanką kółka z każdej kromki, posmarowane majonezem i ziarnistą musztardą były najbardziej intrygującą przystawką na chrzcinach Kacpra.
Składniki na kilkanaście kromeczek:
6 filetów a'la matjas, w oleju (kupuję opakowania z Lidla)
1 duże jabłko, u mnie zawsze reneta
1 duża szalotka
6 średnich korniszonów, kupuję w Lidlu marki Freshona z papryką
2 łyżeczki malutkich kaparów
łyżeczka musztardy sarepskiej
4 łyżki oleju lnianego
sól i świeżo mielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
do podania
chleb razowy na zakwasie z suszoną śliwką
majonez
musztarda francuska lub inna ziarnista
Filety odsączyć z nadmiaru oleju. Wszystkie składniki pociąć w drobniutką kostkę, oprócz kaparów. Wymieszać i zostawić na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie spróbować i doprawić solą, pieprzem i olejem. Odstawić na minimum dobę. Podawać na chlebie posmarowanym majonezem i musztardą francuską.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2014/12/tatar-ze-sledzia-z-olejem-lnianym-na.html