Wykonanie

Trochę się spóźniłam z tym wpisem, choć w Toruniu
dynie ciągle są dostępne. To idealne ciasto na deser w środku zabieganego tygodnia . Delikatny smak dyni, ubrany w
migdałową nutę, skąpany w razowej, lekko chrupiącej pierzynce, trafił w podniebienia Chłopaków. Z jedną pretensją, za mało ;)Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:3 ubite
białka, na sztywną masę, ze szczyptą
soli3
żółtka2 czubate łyżki stołowe miałkiego
cukru trzcinowego2 czubate łyżki
mąki pszennej razowej3 czubate łyżki puree z pieczonej dyni1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
cynamonuszczypta
kardamonułyżka
płatków migdałowych2 łyżki
oliwydo wysmarowania formyodrobina
masłałyżka drobnych
płatków owsianychUbić
żółtka z
cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i delikatnie połączyć. Na końcu wmieszać, silikonową szpatułką, ubite
białka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę wysmarować
masłem i oprószyć
płatkami. Przełożyć masę i piec 25 minut. Studzić na kratce. Podać posypane
cukrem pudrem, ale to tylko propozycja. Bez
cukru też jest słodkie.