Wykonanie

Delikatne placuszki, lekkie jak obłoczki, przygotowane na
mące pełnoziarnistej, z
pomarańczową nutą
smakową. Takie zdrowe śniadanie zapewni nam uczucie sytości i wystarczającą ilość
białka aż do obiadu :-). Polecam!Sk ł adniki na oko ł o 12 sztuk:170 g
serka wiejskiego (cottage cheese)3
jajka,
żółtka i
białka osobno60 g
masła, roztopionego i przestudzonego1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy60 g
mąki pszennej razowej1,5 łyżki
cukruszczypta
soliszczypta
cynamonu1 łyżka skórki otartej z
pomarańczy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaW naczyniu umieścić
serek wiejski,
żółtka,
masło,
sok pomarańczowy i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
sól i
cynamon i ponownie zmiksować. Wmieszać
skórkę pomarańczową.
Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z gęstą masą.Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną i lekko wysmarowaną
olejem patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z
syropem klonowym, golden
syrupem,
miodem,
konfiturą... lub jak lubicie.Smacznego :-).Przepis na pancakes pochodzi ze strony 'King Arthur Flour', z niewielkimi modyfikacjami.