ßßß
Delikatne placuszki, lekkie jak obłoczki, przygotowane na mące pełnoziarnistej, z pomarańczową nutą smakową. Takie zdrowe śniadanie zapewni nam uczucie sytości i wystarczającą ilość białka aż do obiadu :-). Polecam!Sk ł adniki na oko ł o 12 sztuk:170 g serka wiejskiego (cottage cheese)3 jajka, żółtka i białka osobno60 g masła, roztopionego i przestudzonego1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy60 g mąki pszennej razowej1,5 łyżki cukruszczypta soliszczypta cynamonu1 łyżka skórki otartej z pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczeniaW naczyniu umieścić serek wiejski, żółtka, masło, sok pomarańczowy i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cynamon i ponownie zmiksować. Wmieszać skórkę pomarańczową.Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z gęstą masą.Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną i lekko wysmarowaną olejem patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z syropem klonowym, golden syrupem, miodem, konfiturą... lub jak lubicie.Smacznego :-).Przepis na pancakes pochodzi ze strony 'King Arthur Flour', z niewielkimi modyfikacjami.