Wykonanie

Na moich dwóch krzakach w ogródku było trochę
porzeczek, (czerwonych i białych) miałam ochotę na coś kwaskowatego z
bezą,
plan był, że ma to być małe ciasto na kruchym spodzie. A co z tego wyszło? Spróbujcie...Składniki:125 g
mąki pszennej razowej100 g zimnego
masła2
żółtkaszczypta
soliproszek do pieczenia (tak na czubku łyżeczki)25 g
cukru pudru300 g
porzeczek (białych i czerwonych)1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2
białka100 g
cukru trzcinowegoszczypta
soliPrzygotowanie:Do miski miksera/ lub na stolnicę, sypiemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
cukier puder, szczyptę
soli pokrojone w kostkę zimne
masło i miksujemy na kruszonkę/ bądź ucieramy w rękach na koniec dodajemy
żółtka wyłączamy mikser podsypujemy
mąką zagniatamy na kulkę. Wkładamy na 10-15 minut do lodówki, następnie wykładamy nim formę. Wkładamy ponownie do lodówki i nagrzewamy piekarnik (ok. 10 minut), ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 160-170 st., w tym czasie ubijamy pianę najpierw ze szczyptą
soli a później powoli dodajemy
cukier (po łyżce), gdy piana będzie sztywna, wykładamy na spód
porzeczki wymieszane z
mąką ziemniaczaną, a na wierzch naszą pianę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 st, po tym czasie obniżamy temp. do minimum i pieczemy (w zasadzie suszymy pianę) przez 10 minut, wyłączamy i zostawiamy na chwilę w piekarniku (ok. 7 minut) wyciągamy, studzimy, kroimy i zjadamy np. do
kawy ;-) .


Smacznego