Wykonanie
SkładnikiSpód:250 g
mąki pszennej200 g
masła, zimnego50 g
cukru pudruszczypta
soli1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtka (
białka zachowamy do
bezy)
Beza:4
białka200 g
cukru3 łyżeczki
mąki ryżowej lub ziemniaczanej
Owoce:ok. 600 g
porzeczek3 łyżki
mąki ryżowej lub ziemniaczanejPrzygotowanieSpód:
Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać pokrojone zimne
masło,
cukier puder,
sól i
proszek do pieczenia. Siekać nożem na stolnicy lub miksować mikserem na drobną kruszonkę, następnie dodać
żółtka i zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną
masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.
Owoce:
Porzeczki opłukać, osuszyć i oderwać z gronek.
Porzeczki wymieszać z
mąką ryżową lub ziemniaczaną.
Beza:
Białka rozmiksować, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając
cukier.
Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z
mąką ziemniaczaną lub
ryżową.Na podpieczony spód wyłożyć
porzeczki, na wierzch położyć
bezę i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż połowa piekarnika). Piec przez około 20 minut, później można zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć nawiew (termoobieg) i suszyć
bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut.