ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche z porzeczkami i bezą

Ciasto kruche z porzeczkami i bezą

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
250 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
50 g cukru pudru
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka (białka zachowamy do bezy)
Beza:
4 białka
200 g cukru
3 łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
Owoce:
ok. 600 g porzeczek
3 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
Przygotowanie
Spód: Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Siekać nożem na stolnicy lub miksować mikserem na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.
Owoce: Porzeczki opłukać, osuszyć i oderwać z gronek. Porzeczki wymieszać z mąką ryżową lub ziemniaczaną.
Beza: Białka rozmiksować, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną lub ryżową.
Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż połowa piekarnika). Piec przez około 20 minut, później można zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć nawiew (termoobieg) i suszyć bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_kruche_z_porzeczkami_beza/przepis.html