Wykonanie

Sama go sobie
wydarłam, do zdjęcia, oczywiście. Burger z
jajek z dodatkiem GOMASIO,
soli sezamowej, to moje kolejne odkrycie. Przepis, szumnie zwany, znalazłam na opakowaniu z
solą morską. Ziarna
sezamu praży się na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru, pod koniec dodaje
sól i rozciera w moździerzu, w proporcjach 10 łyżeczek
sezamu, 1 łyżeczka
morskiej soli z magnezem. Podkreśla, doskonale, smaki. Dzisiaj jajecznego burgera.

Porcja na 5 burgerów:5
jajek ugotowanych na twardo1 surowe
jajko, małe2 łyżki
rzeżuchy2 łyżki
natki pietruszki1 łyżeczka GOMASIO lub
morskiej soli, jeśli nie mamy sezamowej1 łyżeczka
musztardy Dijon1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
oleju rzepakowego2 łyżki
bułki tartej lub prażonego
sezamu1 ugotowane
jajko zmiksować z
sokiem i
ziołami w blenderze. Pozostałe
jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać zawartość blendera, surowe
jajko i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Uformować kotleciki. Panierkę wysypać na płaski talerzyk.
Łopatką przełożyć burgery i obtoczyć z obydwu stron. Smażyć na rozgrzanym
oleju, aż będą rumiane.Podać w bułkach hamburgerowych z liściem
sałaty,
majonezem i
rzeżuchą. Można też podać na sałacie z sosem
kaparowym.