Wykonanie


Składniki:Ciasto1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru pudru12,5 dkg
margaryny2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa makowa30 dkg
maku20 dkg
cukru pudru4
jaja1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniabakalieolejek migdałowy lub po prostu gotowa masa z puszkiMasa serowa1 kg
zmielonego sera30 dkg
cukru kryształu8 jaj25 dkg
margaryny1
budyń waniliowy lub
śmietankowy (bez
cukru)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia+ opakowanie pierniczków w
czekoladzieWykonanie:Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej
śmietany.
Mak sparzyć i zemleć,
żółtka utrzeć z
cukrem, dodać przygotowany
mak,
proszek do pieczenia, kilka kropli
olejku i
bakalie. Z
białek ubić sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać.
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodając po jednym
żółtku,
ser,
budyń i
proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z
białek.Przełożenie ciasta:Ciasto kruche-masa makowa-połowa masy serowej-wyłożyć pierniczkami-druga połowa masy serowej.Źródło:100 nowych ciast Siostry Anastazji