Wykonanie
Naleśniki
szpinakowe powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce była resztka
kurczaka z poprzedniego obiadu,
papryka,
por. Trzeba było coś z tym zrobić. A jak pewnie wiecie, jestem fanką naleśników, więc wybór był prosty. Tym razem dodałam do ciasta słuszną ilość
szpinaku, dzięki któremu nabrało ono ślicznego, zielonego koloru. Naleśniki smaży się łatwo, nie rozwalają się, ale pozostają mięciutkie. W efekcie końcowym smakują świetnie.Składniki na 8 sztuk:1/2 szklanki
mąki orkiszowej1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
mąki pszennej typ 650200g
mrożonego szpinaku2
jajkaszklanka
mleka1/2 szklanki
wody gazowanejłyżka
olejusólSzpinak blendujemy na gładką masę. Jeśli macie mocny blender nie musimy go wcześniej rozmrażać. Dodajemy do niego
jajka,
mleko,
olej,
wodę i miksujemy na gładką masę. Wsypujemy przesiane
mąki oraz
sól i ponownie miksujemy.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.Smacznego:)