ßßß Cookit - przepis na Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Naleśniki szpinakowe powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce była resztka kurczaka z poprzedniego obiadu, papryka, por. Trzeba było coś z tym zrobić. A jak pewnie wiecie, jestem fanką naleśników, więc wybór był prosty. Tym razem dodałam do ciasta słuszną ilość szpinaku, dzięki któremu nabrało ono ślicznego, zielonego koloru. Naleśniki smaży się łatwo, nie rozwalają się, ale pozostają mięciutkie. W efekcie końcowym smakują świetnie.
Składniki na 8 sztuk:
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
200g mrożonego szpinaku
2 jajka
szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
łyżka oleju
sól
Szpinak blendujemy na gładką masę. Jeśli macie mocny blender nie musimy go wcześniej rozmrażać. Dodajemy do niego jajka, mleko, olej, wodę i miksujemy na gładką masę. Wsypujemy przesiane mąki oraz sól i ponownie miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/08/nalesniki-szpinakowe.html