ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z pulpetami w sosie pieczarkowym

Spaghetti z pulpetami w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu miałam ochotę przygotować spaghetti, którego w moim domu praktycznie się nie je. Zamiast tradycyjnego mielonego mięsa postanowiłam zrobić drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym, a biały makaron wymieniłam na pełnoziarnisty. Obiadek okazał się być wyborny. Następnego dnia mój brat poszukiwał jeszcze w lodówce jakichś resztek, jednak nic już nie zostało.;) Chyba będę musiała w przyszłym tygodniu ponownie przygotować takie spaghetti.
Składniki na 5 porcji:
pulpety:
2 filety z kurczaka
jajko
3-4 łyżki bułki tartej + niewielka ilość mleka do jej zalania
sól
pieprz
pęczek pietruszki
garść koperku
sos:
600g pieczarek
1- 1,2l bulionu*
6 łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej
cebula
sól
pieprz
3 łyżki masła
350-400g makaronu pełnoziarnistego do spaghetti
pietruszka na wierzch
*Możemy użyć wcześniej ugotowanego rosołu, bulionu warzywnego lub kostki rosołowej dokładnie rozpuszczonej w wodzie.
Filety z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy je na mniejsze fragmenty, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę tartą mieszamy z mlekiem i dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i wcześniej umytą i pokrojoną pietruszka oraz koperkiem. Masę dokładnie mieszamy i formujemy z niej pulpeciki. Mi wyszło ich 15.
W garnku wstawiamy wodę, gdy się zagotuje wrzucamy do niej pulpeciki i mieszamy aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy je przez około 20 minut.
Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według czasu podanego na opakowaniu.
W tym czasie przygotowujemy sos. Mąkę przez kilka minut podpiekamy na patelni, aż się zarumieni. Pozostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia. Pieczarki oczyszczamy, a cebulę obieramy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na masełku. W międzyczasie kroimy pieczarki i dorzucamy je do cebulki. Smażymy je tak długo, aż większość wody z nich wyparuje. Po tym czasie dolewamy do nich bulion i gotujemy je przez 5 minut. Wcześniej podpieczoną mąkę mieszamy dokładnie z niewielką ilością wody. Dodajemy ją do bulionu i energicznie mieszamy, aż do jego zgęstnienia. Sos doprawiamy pieprzem i solą (warto go wcześniej spróbować, bo jeżeli przygotowaliśmy go na kostce sól może okazać się zbędna).
Gdy wyłowimy pulpeciki, odcedzimy makaron i przygotujemy sos możemy zacząć konsumpcję;)
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować spaghetti z pulpetami w sosie pieczarkowym, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pieczarki są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę D, a także kwas foliowy, fosfor, selen, żelazo i miedź,
mięso drobiowe zawiera bardzo dużo białka, a niewiele tłuszczu; jest bogate w cynk, magnez i potas,
pietruszka poprawia trawienie, ma działanie moczopędne i odtruwa organizm.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/05/spaghetti-z-pulpetami-w-sosie.html