Wykonanie
Od jakiegoś czasu miałam ochotę przygotować spaghetti, którego w moim domu praktycznie się nie je. Zamiast tradycyjnego
mielonego mięsa postanowiłam zrobić drobiowe pulpeciki w
sosie pieczarkowym, a biały
makaron wymieniłam na pełnoziarnisty. Obiadek okazał się być wyborny. Następnego dnia mój brat poszukiwał jeszcze w lodówce jakichś resztek, jednak nic już nie zostało.;) Chyba
będę musiała w przyszłym tygodniu ponownie przygotować takie spaghetti.Składniki na 5 porcji:pulpety:2
filety z kurczakajajko3-4 łyżki
bułki tartej + niewielka ilość
mleka do jej zalania
sólpieprzpęczek
pietruszkigarść
koperkusos:600g
pieczarek1- 1,2l
bulionu*6 łyżek
mąki pełnoziarnistej pszennej
cebulasólpieprz3 łyżki
masła350-400g
makaronu pełnoziarnistego do spaghetti
pietruszka na wierzch*Możemy użyć wcześniej ugotowanego rosołu,
bulionu warzywnego lub
kostki rosołowej dokładnie rozpuszczonej w wodzie.
Filety z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy je na mniejsze fragmenty, a następnie mielimy w maszynce do
mięsa.
Bułkę tartą mieszamy z
mlekiem i dodajemy do
mięsa wraz z
jajkiem,
solą,
pieprzem i wcześniej umytą i pokrojoną
pietruszka oraz
koperkiem. Masę dokładnie mieszamy i formujemy z niej pulpeciki. Mi wyszło ich 15.W garnku wstawiamy
wodę, gdy się zagotuje wrzucamy do niej pulpeciki i mieszamy aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy je przez około 20 minut.Wstawiamy
wodę na
makaron i gotujemy go według czasu podanego na opakowaniu.W tym czasie przygotowujemy sos.
Mąkę przez kilka minut podpiekamy na patelni, aż się zarumieni. Pozostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia.
Pieczarki oczyszczamy, a
cebulę obieramy.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na masełku. W międzyczasie kroimy
pieczarki i dorzucamy je do
cebulki. Smażymy je tak długo, aż większość
wody z nich wyparuje. Po tym czasie dolewamy do nich
bulion i gotujemy je przez 5 minut. Wcześniej podpieczoną
mąkę mieszamy dokładnie z niewielką ilością
wody. Dodajemy ją do
bulionu i energicznie mieszamy, aż do jego zgęstnienia. Sos doprawiamy
pieprzem i
solą (warto go wcześniej spróbować, bo jeżeli przygotowaliśmy go na kostce
sól może okazać się zbędna).Gdy wyłowimy pulpeciki, odcedzimy
makaron i przygotujemy sos możemy zacząć konsumpcję;)Smacznego:)Dlaczego warto przygotować spaghetti z pulpetami w
sosie pieczarkowym, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pieczarki są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę D, a także kwas foliowy, fosfor, selen, żelazo i miedź,
mięso drobiowe zawiera bardzo dużo
białka, a niewiele tłuszczu; jest bogate w cynk, magnez i potas,
pietruszka poprawia trawienie, ma działanie moczopędne i odtruwa organizm.