ßßß Cookit - przepis na Kluski leniwe

Kluski leniwe

nazwa

Wykonanie

Kluski, które przygotowałam były zupełnie spontanicznym pomysłem. Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich robić, a przecież są takie popularne. Wzięłam się więc do pracy i nadrobiłam moje zaległości. Okazało się, że zrobienie leniwych jest bardzo proste i szybkie. Składniki, których potrzebujemy, aby upichcić taki obiadek są łatwo dostępne, więc leniwe mogą być dobrym obiadkiem, gdy nie mamy masy czasu ani wymyślnych produktów.
Leniwe okazały się być bardzo smaczne, zdecydowanie przypadły do gustu mi i mojej rodzince. Pewnie wiele razy zagoszczą na moim talerzyku.
Kluseczki przygotowałam na słodko, jednak można zamienić cukier na pieprz, dodać troszkę więcej soli i podać kluski z warzywkami, sosem pieczarkowym...
Jednak mój obiadek był na słodko, leniwe polałam sosem malinowym (garść malin i kilka łyżek jogurtu naturalnego).
Składniki na 20 klusek:
250g sera białego
100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
jajko
łyżka cukru
szczypta soli
Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier i sól. Następnie, przez praskę, przeciskamy ser. Składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Powinno być miękkie i nie kleić się do rąk.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich formujemy w wałeczek i kroimy na pięć równych części.
W garnku wstawiamy wodę. Gdy zacznie się gotować wrzucamy kluski i mieszamy je przez chwilkę,aby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy leniwe wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze przez minutkę- dwie.
Kluseczki wyjmujemy na durszlak i czekamy chwilkę, aby ociekły z wody.
Leniwe podajemy ciepłe z sosem owocowym, owocami lub obsmażone w bułce i maśle.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować kluski leniwe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
ser biały polepsza przemianę materii; zawiera bardzo dużo białka, wapnia i magnezu,
mąka orkiszowa jest doskonałym źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu i witamin z grupy B; orkisz polepsza stan skóry, paznokci i włosów; ponadto wspomaga on naszą koncentrację.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/05/kluski-leniwe.html