Wykonanie
Kluski, które przygotowałam były zupełnie spontanicznym pomysłem. Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich robić, a przecież są takie popularne. Wzięłam się więc do pracy i nadrobiłam moje zaległości. Okazało się, że zrobienie leniwych jest bardzo proste i szybkie. Składniki, których potrzebujemy, aby upichcić taki obiadek są łatwo dostępne, więc leniwe mogą być dobrym obiadkiem, gdy nie mamy masy czasu ani wymyślnych produktów.Leniwe okazały się być bardzo smaczne, zdecydowanie przypadły do gustu mi i mojej rodzince. Pewnie wiele
razy zagoszczą na moim talerzyku.Kluseczki przygotowałam na słodko, jednak można zamienić
cukier na
pieprz, dodać troszkę więcej
soli i podać kluski z warzywkami,
sosem pieczarkowym...Jednak mój obiadek był na słodko, leniwe polałam
sosem malinowym (garść
malin i kilka łyżek
jogurtu naturalnego).Składniki na 20 klusek:250g
sera białego100g
mąki pełnoziarnistej orkiszowej
jajkołyżka
cukruszczypta
soliDo miski lub na stolnicę wsypujemy
mąkę, dodajemy
jajko,
cukier i
sól. Następnie, przez praskę, przeciskamy
ser. Składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Powinno być miękkie i nie kleić się do rąk.Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich formujemy w wałeczek i kroimy na pięć równych części.W garnku wstawiamy
wodę. Gdy zacznie się gotować wrzucamy kluski i mieszamy je przez chwilkę,aby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy leniwe wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze przez minutkę- dwie.Kluseczki wyjmujemy na durszlak i czekamy chwilkę, aby ociekły z
wody.Leniwe podajemy ciepłe z sosem
owocowym,
owocami lub obsmażone w
bułce i
maśle.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować kluski leniwe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
ser biały polepsza przemianę materii; zawiera bardzo dużo
białka, wapnia i magnezu,
mąka orkiszowa jest doskonałym źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu i witamin z grupy B; orkisz polepsza stan skóry, paznokci i włosów; ponadto wspomaga on naszą koncentrację.