Wykonanie
Dość dawno nie dodałam żadnego postu z
serii śniadaniowych inspiracji, a zdjęć moich śniadanek gromadzę coraz więcej. Zatem dzisiaj przyszła
pora na opublikowanie garstki z nich.Zachęcam do próbowania;)Pierwsze śniadanko to budyniowa
kaszka manna na
mleku. Podałam ją z masą wiórek
kokosowych i słodką
żurawiną, której ostatnio jem sporo;)(40g
kaszki manny mieszamy z łyżką budyniu
waniliowego, łyżeczką
cukru i gotujemy ze szklanką
mleka przez 3 minutki)Kolejna (na zdjęciu chyba najmniej apetyczna, choć jest bardzo smaczna;) propozycja to smażona żytnianka z
białym serem,
jabłkiem i
makiem.
Mogę szczerze przyznać, że zachwyciła ona moje
kubki smakowe:)(50g
płatków żytnich moczymy przez nie mniej niż pół godzinki w niezbyt dużej ilości
mleka. Następnie mieszamy ją z
makiem i pokrojonym
jabłkiem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu i na koniec mieszamy z pokruszonym
serem.)Bardzo posmakowała mi również owsianka na
mleku z
cieciorki . Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, bo wystarczy ugotować
płatki na
mleku.Swoją porcję zjadłam z
serkiem wiejskim, niezastąpionym
masełkiem orzechowym i
suszonymi morelami.Równie pyszna jak owsianka na
mleku z
cieciorki była
kaszka kukurydziana na
mleku z
makiem. Zjedzona na bogato, bo z nie małą ilością
żurawinki i granoli. Ręczę za to, że była wyborna:)(50g
kaszy kukurydzianej gotujemy z łyżką
maku i
cukrem na szklance
mleka. Po ugotowaniu ozdabiamy smacznymi dodatkami i jemy;)Na sam koniec została jaglanka gotowana z
bananem i
mąką orzechową . Podana z
serkiem wiejskim i granolą oraz
suszonymi morelami. Raj dla podniebienia.(50g
kaszy jaglanej gotujemy z
bananem i 2 czubatymi łyżkami
mąki orzechowej na szklance
mleka i
wody, w proporcji 1:1. Do miseczki wkładamy połowę
kaszki, następnie
serek i resztę jaglanki, a na koniec dodajemy granolkę i
morele.)