Wykonanie
Golonki w
piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z
ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego
piwa Pilsner stanowi prawdziwą ucztę!



Składniki:2 małe
golonki wieprzoweMarynata:2 łyżki
musztardy delikatesowej1 szklanka
piwa typu Pilsner½ szklanki
soku jabłkowego2 łyżki
brązowego cukru2 ziarenka
ziela angielskiego1 łyżka
soli gruboziarnistej1 łyżeczka roztartego w moździerzu
kolorowego pieprzuDip grillowy:2 łyżki
musztardy1 łyżka
majonezu3
ogórki kiszone1 łyżka
ketchupu1 ząbek
czosnkusól i
pieprz do smaku
Ziemniaki w chrzanie:4
młode ziemniakiMasłoLiście
chrzanuPrzyprawa do ziemniakówSól do smakuWykonanie potrawy:MARYNATA:
Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę:
Musztardę utrzeć z
solą i
cukrem oraz
pieprzem wlać
piwo wymieszane z
sokiem jabłkowym dodać
ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać
golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu.DIP GRILLOWY:
Majonez połączyć z
ketchupem i
musztardą dodać posiekane
ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
ZIEMNIAKI W CHRZANIE:
Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia włożyć masełko, oprószyć grubo
przyprawą do ziemniaków i
solą, zawinąć w
młode liście
chrzanu oraz sreberko. Na rozgrzanym grillu ułożyć
ziemniaki oraz
golonkę okręconą w folię aluminiową grillować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie, kilka minut przed końcem grillowania
golonki wyjąć ze sreberka i zrumienić skórkę na ruszcie.Podawać z kuflem schłodzonego do 8*c
piwa.