Wykonanie
Uwielbiam kremowe zupy, delikatne , aromatyczne w sam raz na lato, niedrogie składniki, część warzyw z własnego ogródka, do tego
serek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut.





Składniki:1 duży
por lub 2 mniejsze2
młode ziemniaki1 mała
cebula1 mała główka
sałaty lodowej1 litr rosołu1 duży ząbek
czosnku2 czubate łyżki
masła2
serki topione po 100 g użyłam
Mońki2 łyżki słodkiej
śmietanki 22%
sól morska do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz biały do smaku
natka pietruszkiSposób przygotowania:
Pory i
sałatę myjemy,
czosnek i
cebulę obieramy,
ziemniaki skrobiemy.Kroimy dowolnie np w półplasterki. W garnku rozgrzewamy
masło, wrzucamy pokrojony
por oraz
sałatę i
ziemniaki, dusimy 5 minut, solimy do smaku, po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy
serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz
białym pieprzem, zaciągamy
śmietaną. Podajemy posypaną np
natką pietruszki.Smacznego;-)Ps.Zapraszam do krainy pysznych
serów Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach gdzie znajdziecie szeroki asortyment
serów typu holenderskiego czy szwajcarskiego, o wysokich walorach
smakowych,
sery te znajdą szerokie zastosowanie kulinarne, polecam!http://www.msm-monki.pl/