ßßß
Kruche ciasteczka są niezawodne, bo zawsze się udają. Bardzo lubię zwłaszcza te z dodatkiem kakao, oblane czekoladą. Przy pieczeniu kakaowych ciasteczek warto szczególnie uważać na stopień ich upieczenia - z powodu ciemnego koloru łatwiej je za mocno spiec. Idealne do kawy, herbaty, świetne na prezent. Polecam, smacznego:)Przepis znalazłam tutaj.2 szklanki mąki,1/2 szklanki kakao,szczypta soli,175 g masła w temperaturze pokojowej,niepełna szklanka cukru pudru,jajko,opcjonalnie 1/5 łyżeczki ekstraktu waniliowego1 i 1/2 tabliczki ulubionej czekolady (u mnie mleczna)Masło i cukier utrzeć na puch, dodać jajko, ekstrakt, sól i dalej ucierać. Wsypać mąkę przesianą z kakao, utrzeć - powstanie coś na kształt grubej kruszonki. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm (ja zawsze robię to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia) i foremką wycinać ciasteczka. Gdyby ciasto wydawało się za suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany, wyrobić i rozwałkować - u mnie nie było takiej potrzeby. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut. Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować nią ostudzone ciasteczka.