ßßß Cookit - przepis na Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie obiadu bez warzyw. Korzystając z sezonu na młodą kapustę przygotowałam więc szybką surówkę, która będzie idealnym dodatkiem do mięsa lub po prostu lekką i zdrową przekąską. Zazwyczaj do moich surówek dodaję sporo włoszczyzny, ponieważ zawsze mam ją w domu, ale w takiej sałatce świetnie będą smakować też inne warzywa (np. papryka, rzodkiewki) czy ulubione zioła. Smacznego:)
pół główki małej, młodej kapusty,
duża marchewka,
2 małe pietruszki,
ćwierć dużego selera,
mały por,
garść natki pietruszki, koperku i rzeżuchy,
olej o mało wyrazistym smaku np. rzepakowy (do skropienia surówki),
sól, pieprz
Kapustę poszatkować, pora pokroić na półplasterki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki sałatki połączyć, doprawić, posypać ziołami i skropić delikatnie olejem. Odstawić na 15 minut, podawać do mięsa.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/05/surowka-z-modej-kapusty.html