Wykonanie
Nie wyobrażam sobie obiadu bez warzyw. Korzystając z sezonu na
młodą kapustę przygotowałam więc szybką surówkę, która będzie idealnym dodatkiem do
mięsa lub po prostu lekką i zdrową przekąską. Zazwyczaj do moich surówek dodaję sporo
włoszczyzny, ponieważ zawsze mam ją w domu, ale w takiej
sałatce świetnie będą smakować też inne warzywa (np.
papryka,
rzodkiewki) czy ulubione
zioła. Smacznego:)pół główki małej,
młodej kapusty,duża
marchewka,2 małe
pietruszki,ćwierć dużego
selera,mały
por,garść
natki pietruszki,
koperku i
rzeżuchy,
olej o mało wyrazistym smaku np. rzepakowy (do skropienia surówki),
sól,
pieprzKapustę poszatkować,
pora pokroić na półplasterki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki sałatki połączyć, doprawić, posypać
ziołami i skropić delikatnie
olejem. Odstawić na 15 minut, podawać do
mięsa.