ßßß Cookit - przepis na Łosoś w sosie maślano-cytrynowym z białym winem

Łosoś w sosie maślano-cytrynowym z białym winem

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejny już przepis na łososia - tym razem rybę przygotowałam na patelni grillowej, ale do tego dania możemy ją oczywiście zwyczajnie usmażyć lub upiec w piekarniku. Delikatny sos maślany z cytryną i białym winem idealnie komponuje się z pysznym mięsem łososia. Polecam, smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj
Polecam też mojego kurczaka pieczonego w sosie maślano-cytrynowym z białym winem na 2 porcje:
2 kawałki łososia (filet),
1/3 szklanki białego wina,
2 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki zimnego masła (masło musi być zimne!),
2 małe ząbki czosnku,
łyżka posiekanego szczypiorku lub szalotki,
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub/i koperku,
sól, pieprz
Łososia przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na patelni grillowej (kilka minut z każdej strony), odstawić. Na patelnię wlać wino i sok z cytryny, dodać czosnek i szczypiorek lub szalotkę. Poczekać, aż wino się zredukuje (1-2 minuty) i po jednej łyżce dodawać masło, cały czas mieszając. Na koniec dodać posiekane zioła i ewentualnie doprawić. Rybę polać sosem, podawać z warzywami, ziemniakami lub ryżem.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/05/osos-w-sosie-maslano-cytrynowym-z-biaym.html