ßßß Cookit - przepis na wieprzowy gulasz z grzybami

wieprzowy gulasz z grzybami

nazwa

Wykonanie

W domu mam już mały zapas suszonych grzybów uzbieranych przez mojego Tatę. Wiedziałam, że wkrótce zrobię z nich kilka pysznych, jesiennych dań. Pierwszym z nich był sycący wieprzowy gulasz. W trakcie jego przygotowania warto pamiętać, że im więcej wywaru z grzybów wlejemy do sosu, tym bardziej będzie on intensywny i aromatyczny. Jeśli lubimy delikatny smak grzybów, warto wlać więcej śmietanki, a mniej grzybowego wywaru. Smacznego:)
Źródło: http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2014/09/Gulasz-wieprzowy-z-sosem-grzybowym.html
30 g suszonych grzybów,
1/2 kg wieprzowiny na gulasz,
łyżka musztardy,
duża cebula,
sól, pieprz, tymianek,
łyżka masła klarowanego
śmietanka (250 ml lub połowa szklanki - do smaku)
łyżka mąki ziemniaczanej
Grzyby pokroić, zalać szklanką zimnej, przegotowanej wody i odstawić na noc, aby zmiękły.Na drugi dzień grzyby odcedzić, zalać świeżym wrzątkiem (2/3 szklanki) i obgotować ok. 10 min. Mięso pokroić w kostkę, doprawić i dokładnie wymieszać z musztardą. Odstawić na pół godziny lub godzinę, następnie obsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody lub bulionu i dusić pod przykryciem ok. 45 min. aż mięso będzie miękkie.Cebulę pokroić drobno i przesmażyć z grzybami (wywar zachować). Dodać do mięsa na dużą patelnię, dolać wywar grzybowy ( można dodać połowę lub całość). Śmietanę roztrzepać dokładnie z mąką i dodać do sosu, mieszać, aż zgęstnieje. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/wieprzowy-gulasz-z-grzybami.html