Wykonanie


W domu mam już mały zapas
suszonych grzybów uzbieranych przez mojego Tatę. Wiedziałam, że wkrótce zrobię z nich kilka pysznych, jesiennych dań. Pierwszym z nich był sycący wieprzowy gulasz. W trakcie jego przygotowania warto pamiętać, że im więcej
wywaru z
grzybów wlejemy do sosu, tym bardziej będzie on intensywny i aromatyczny. Jeśli lubimy delikatny smak
grzybów, warto wlać więcej
śmietanki, a mniej
grzybowego wywaru. Smacznego:)Źródło: http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2014/09/Gulasz-wieprzowy-z-sosem-grzybowym.html30 g
suszonych grzybów,1/2 kg
wieprzowiny na gulasz,łyżka
musztardy,duża
cebula,
sól,
pieprz,
tymianek,łyżka
masła klarowanego
śmietanka (250 ml lub połowa szklanki - do smaku)łyżka
mąki ziemniaczanejGrzyby pokroić, zalać szklanką zimnej, przegotowanej
wody i odstawić na noc, aby zmiękły.Na drugi dzień
grzyby odcedzić, zalać świeżym wrzątkiem (2/3 szklanki) i obgotować ok. 10 min.
Mięso pokroić w kostkę, doprawić i dokładnie wymieszać z
musztardą. Odstawić na pół godziny lub godzinę, następnie obsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną
wody lub
bulionu i dusić pod przykryciem ok. 45 min. aż
mięso będzie miękkie.
Cebulę pokroić drobno i przesmażyć z
grzybami (
wywar zachować). Dodać do
mięsa na dużą patelnię, dolać
wywar grzybowy ( można dodać połowę lub całość).
Śmietanę roztrzepać dokładnie z
mąką i dodać do sosu, mieszać, aż zgęstnieje. Podawać z
ryżem,
kaszą lub
ziemniakami.