Wykonanie
Kotlety te zobaczyłam niedawno u Agnieszki - niecodzienne połączenie
chrzanu i
masła orzechowego tak mnie zaintrygowało, że musiałam je wypróbować! Wyszło bardzo smacznie - zwykłe kotlety nabrały niecodziennego wyrazu dzięki dodatkowi
chrzanu i
orzechów.
Chrzan świetnie skomponował się z
mięsem, nadał mu wyrazistości, a
masło orzechowe i orzeszki w panierce podkręciły smak. Bardzo fajna alternatywa dla zwykłego kotleta - może i wygląda tak samo, ale w smaku na prawdę czuć różnicę!
SKŁADNIKI:1 podwójna
pierś kurczaka2-3 łyżki
chrzanu (ze słoiczka)1 łyżka
masła orzechowego u mnie Primavika1 łyżka
śmietany 12% lub 18%Panierka:
mąkajajka/mleko (ja czasem zamiast
jajka używam do panierowania samego
mleka - sprawdza się:)
bułka tartazmielone/drobno posiekane
orzechy ziemne (ilość według uznania, u mnie pół na pół z
bułką tartą)*
olej do smażenia*fajnie gdy zostaną większe kawałeczki
orzechów - przyjemnie później chrupią1.
Mięso oczyścić, pokroić i rozbić jak na "
schabowe". Doprawić
solą i
pieprzem.2.
Chrzan,
masło orzechowe i
śmietanę wymieszać na gładką masę.3. W 4 talerzach naszykować kolejno:
mąkę, jajko/mleko,
bułkę tartą z
orzechami, masę
chrzanową4. Na patelni rozgrzać
olej.5. Panierować kotlety: najpierw obtoczyć z obu stron w
mące, później jedną stronę zmoczyć w jajku/mleku i przełożyć od razu do talerza z
bułką tartą (druga zostaje w samej
mące), tak leżącego w
bułce kotleta posmarować z drugiej strony masą
chrzanową, przekręcić żeby przykleiła się do niej
bułka tarta z
orzechami (lub po prostu posypać ręką) i od razu położyć na patelnię stroną z masą
chrzanową do dołu. Smażyć ok. 7 min z każdej strony.
Inspiracja: Rozpustne gotowanie