ßßß Cookit - przepis na Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym

Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Kotlety te zobaczyłam niedawno u Agnieszki - niecodzienne połączenie chrzanu i masła orzechowego tak mnie zaintrygowało, że musiałam je wypróbować! Wyszło bardzo smacznie - zwykłe kotlety nabrały niecodziennego wyrazu dzięki dodatkowi chrzanu i orzechów. Chrzan świetnie skomponował się z mięsem, nadał mu wyrazistości, a masło orzechowe i orzeszki w panierce podkręciły smak. Bardzo fajna alternatywa dla zwykłego kotleta - może i wygląda tak samo, ale w smaku na prawdę czuć różnicę!
SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś kurczaka
2-3 łyżki chrzanu (ze słoiczka)
1 łyżka masła orzechowego u mnie Primavika
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
Panierka:
mąka
jajka/mleko (ja czasem zamiast jajka używam do panierowania samego mleka - sprawdza się:)
bułka tarta
zmielone/drobno posiekane orzechy ziemne (ilość według uznania, u mnie pół na pół z bułką tartą)*
olej do smażenia
*fajnie gdy zostaną większe kawałeczki orzechów - przyjemnie później chrupią
1. Mięso oczyścić, pokroić i rozbić jak na "schabowe". Doprawić solą i pieprzem.
2. Chrzan, masło orzechowe i śmietanę wymieszać na gładką masę.
3. W 4 talerzach naszykować kolejno: mąkę, jajko/mleko, bułkę tartą z orzechami, masę chrzanową
4. Na patelni rozgrzać olej.
5. Panierować kotlety: najpierw obtoczyć z obu stron w mące, później jedną stronę zmoczyć w jajku/mleku i przełożyć od razu do talerza z bułką tartą (druga zostaje w samej mące), tak leżącego w bułce kotleta posmarować z drugiej strony masą chrzanową, przekręcić żeby przykleiła się do niej bułka tarta z orzechami (lub po prostu posypać ręką) i od razu położyć na patelnię stroną z masą chrzanową do dołu. Smażyć ok. 7 min z każdej strony.
Inspiracja: Rozpustne gotowanie
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/05/kotlety-drobiowe-chrzanowo-orzechowe.html