ßßß
SKŁADNIKI:korpusy słonych babeczek - domowe lub kupione, u mnie 10 szt takiej standardowej wielkości (jeśli ktoś jest z okolic Lublina polecam z piekarni Mielnik) ale według mnie lepsze byłyby troszkę mniejszePasta z awokado:1 awokado2 łyżki soku z cytryny1-2 ząbki czosnku10 dag sera sałatkowego/ewentualnie fety1 łyżka majonezukawałeczek papryki czerwonejkawałeczek czerwonej cebuli3 kawałki pomidorów suszonych z zalewy1 gotowane jajkogarść oliwekprzyprawy: u mnie sól, pieprz, ostra papryka1. Awokado i czosnek obrać, drobno pokroić. Dodać sok z cytryny, ser i majonez. Dokładnie utrzeć blenderem na gładką pastę.2. Paprykę, cebulkę i jajko pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z pastą. Wyłożyć do babeczek (ja to zrobiłam za pomocą grubszego woreczka foliowego z odciętym rogiem).3. Oliwki pokroić na plasterki, położyć na wierzch babeczek. Można dodatkowo udekorować kawałeczkami cebulki i listeczkami bazylii.
Inspiracja: Przepisy Mikołaja