Wykonanie
Pierwszy raz w życiu skusiłam się na
awokado. Miało być guacamole, ale pomyślałam "i z czym to zjeść?":) Wtedy przypomniałam sobie o napoczętej paczce gotowych korpusów słonych babeczek kupionych w piekarni. Jako że samo połączenie
awokado,
soku z cytryny i
czosnku nie powaliło mnie na kolana zaczęłam szukać inspiracji co z tym dalej zrobić i tak u Mikołaja trafiłam na przepis, który mnie zainspirował do zrobienia jako nadzienia do babeczek pasty z
awokado i
sera sałatkowego. Wyszło na prawdę pysznie!

SKŁADNIKI:korpusy słonych babeczek - domowe lub kupione, u mnie 10 szt takiej standardowej wielkości (jeśli ktoś jest z okolic Lublina polecam z piekarni Mielnik) ale według mnie lepsze byłyby troszkę mniejszePasta z
awokado:1
awokado2 łyżki
soku z cytryny1-2 ząbki
czosnku10 dag
sera sałatkowego/ewentualnie
fety1 łyżka
majonezukawałeczek
papryki czerwonejkawałeczek
czerwonej cebuli3 kawałki
pomidorów suszonych z zalewy1 gotowane
jajkogarść
oliwekprzyprawy: u mnie
sól,
pieprz,
ostra papryka1.
Awokado i
czosnek obrać, drobno pokroić. Dodać
sok z cytryny,
ser i
majonez. Dokładnie utrzeć blenderem na gładką pastę.2.
Paprykę,
cebulkę i
jajko pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z pastą. Wyłożyć do babeczek (ja to zrobiłam za pomocą grubszego woreczka foliowego z odciętym
rogiem).3.
Oliwki pokroić na plasterki, położyć na wierzch babeczek. Można dodatkowo udekorować kawałeczkami
cebulki i listeczkami
bazylii.


Inspiracja: Przepisy Mikołaja