ßßß
SKŁADNIKI: (użyłam blachy 25x35 ale lepsza byłaby troszkę mniejsza bo w takiej blaty wychodzą bardzo cieniutkie a przez to bardziej podatne na złamanie)Ciasto:1 margaryna (u mnie Kasia)1 łyż smalcu1 żółtko3/4 szkl śmietany3 szkl mąki1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem.2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dokładnie 1/4 ciasta (można po prostu rozwałkować ale ja szczypię małe kawałki, rozkładam je na blaszce i "rozciągam" je lekko zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko ładnie się skleja). Ponakłuwać widelcem. Piec do zrumienienia ok 15-20 min w 200 °C . Czynności powtórzyć przy pozostałych 3 częściach ciasta. Upieczone blaty wystudzić.Uwaga: ciasto jest bardzo kruche więc może się łamać, ale nie ma się co przejmować bo budyń wszystko sklei;)Ciasto wydaje się bardzo pracochłonne ale najdłużej schodzi się z upieczeniem 4 blatów. Ja aby usprawnić sobie pracę najpierw wylepiam na papier do pieczenia wszystkie 4 części ciasta i odkładam je na bok a później tylko kolejno wkładam je w blachę i piekę (a w międzyczasie można zająć się już całkiem czymś innym).Masa budyniowa:1/2 l mleka2/3 szkl cukru2 jajka2 łyżki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 masła/margaryny (u mnie Kasia)1. Jajka i mąkę wymieszać dokładnie z 1/3 szkl mleka.2. Resztę mleka zagotować z cukrem.3. Na gotujące się mleko wlać mąkę z jajkami i ugotować budyń (będzie bardzo gęsty więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił).5. Wyłączyć gaz, do garnka wrzucić 1/2 masła/margaryny i zmiksować z gorącym budyniem na gładką masę.6. Gorącą masą budyniową przekładać blaty.
7. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, zimne posypać cukrem pudrem.U mnie nigdy jeszcze tyle nie odstała - po 1-2 godzinach ląduje na talerzykach, wtedy ciasto jest jeszcze chrupiące a budyń lekko lejący (co widać na zdjęciach).
MIŁYCH I SŁODKICH WALENTYNEK DLA WSZYSTKICH!