ßßß
SKŁADNIKI: (na 15 standardowych muffinek)3/4 szkl szpinaku rozdrobnionego*1/2 szkl dżemu jabłkowego2 jajka1/4 szkl oleju2 szkl mąki3/4 szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli*jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odcisnąć na sitku z wodyLukier:1 łyżka soku z cytryny2 pełne łyżki cukru pudru1. Mokre składniki - szpinak, dżem, jajka i olej - wlać do dzbanka blendera i dokładnie zmiksować. Można zamiast tego zwykłym blenderem zmiksować sam szpinak na papkę i wymieszać go z resztą mokrych składników.2. Składniki suche - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól - wymieszać razem, a następnie ze składnikami mokrymi.3. Foremki na muffinki (polecam silikonowe, bo papierowe trochę ciężko się później odklejają) napełnić ciastem do 3/4 wysokości.4. Piec ok. 20 min w 180 °C - do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.5. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ozdobić babeczki.
Dla mnie najlepsze były jeszcze ciepłe, smakowały wtedy po prostu wspaniale! Później smak szpinaku dało się już wyczuć, choć myślę że gdyby ktoś jadł z zamkniętymi oczami i nie widział koloru babeczek to nie zgadłby co to takiego:)
Kilka babeczek zrobiłam w malutkich silikonowych foremkach - były idealne dla córci i jej koleżanki na ich "przyjęcie".
Inspiracja: Mess for less