ßßß Cookit - przepis na ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE

ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE

nazwa

Wykonanie

Przeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie z karkówki), to osobiście zdecydowanie wolę te drugie. A ponieważ jak to w życiu bywa, nie ma jedności w tym, co kto lubi, więc przygotowuję od razu obydwie wersje, dla każdego to. co lubi najbardziej. Wypełnienie jest identyczne, czas smażenia również, więc spokojnie można je smażyć w jednym garnku, ja tak właśnie robię. Wołowina smaży się tak samo długo jak wieprzowina (przynajmniej ja tak trafiam). Dodatkowo różne gatunki mięs dają lepszy w smaku sos.
Składniki na 6 rolad:
- 3 plastry karkówki
- 3 plastry wołowiny
- 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie)
- 6 kawałków boczku (u mnie wędzony)
- 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części)
- 1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż na 6-8 części)
- 6 małych łyżeczek musztardy (u mnie Pałucka, z musztard kcyńskich)
- sól i świeżo mielony pieprz
- wykałaczki lub specjalne spinki do rolad (gdy mamy, moje gdzieś się "ulotniły", zostały mi tylko 3)
- olej kokosowy i/lub masło klarowane do smażenia
Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem (uważając by nie porobić dziur). Na każdym kawałku rozsmarowujemy małą łyżeczkę musztardy (najlepiej jakiejś ostrej), posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Następnie na każdym rozbitym plastrze układamy po kawałku chleba, ogórka, cebuli i boczku. Zawijamy każdy kawałek w rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami).
wersja wieprzowa:
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i obsmażany na nim nasze kawałki mięsa, układając łączeniem na spód. Po kilku minutach mięso odwracamy i smażymy z drugiej strony. Po dokładnym obsmażeniu mięsa z każdej strony (musi mieć ładny rumiany kolor), rozpoczynamy duszenie, czyli podlewamy nasze mięso gorącą wodą (ok.1/4 szklanki) i dusimy pod przykryciem na małym palniku. Co jakiś czas sprawdzamy i dolewamy wyparowaną ilość płynów. Mięso dusimy w ten sposób do miękkości, u mnie zwykle trwa to ok.1,5h.
Gotowe mięso wykładamy na półmisek, a z pozostałego tłuszczu możemy przygotować pyszny sosik. Osobiście rzadko robię sosy, ale taki sos wołowo-wieprzowy, to niezła gratka, ja "zaciągam" go skrobią maizena, lub mąką orkiszową. U mnie roladki były w towarzystwie naszej ulubionej, zasmażanej kapusty z boczkiem ... Pycha ;-)
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/08/rolady-woowe-ilub-wieprzowe.html