Wykonanie

Przepis na babkę, jak i formę do niej dostałam od mojej Teściowej. Babka gotowana zawsze bywała u nich na świątecznym
stole. U nas nie zawsze, ale niekiedy bywa. Kiedyś przygotowywałam ją na
mące pszennej, pomimo iż w oryginalnym przepisie była pszenna i ziemniaczana, (ja nie
daję mąki ziemniaczanej, gdyż uważam, że babka z jej udziałem jest bardziej sucha). Teraz dostosowałam ją do
mąki orkiszowej, której trzeba dać trochę więcej. Polecam tę babkę zarówno w wersji pszennej jak i orkiszowej, jest pyszna, bardzo wilgotna i długo pozostaje świeża. Dodatkowo
cukier zastępuje u nas zdrowszy
ksylitol(no i zmniejszyłam trochę jego ilość).Jest tylko jeden mały minus tej babki- musimy posiadać specjalną formę do gotowania, ale teraz można już je dostać bez problemu, choćby w internecie.Składniki oryginału:- 6 jaj- 1 szklanka
cukru- 250g
margaryny lub
masła- 1 szklanka
mąki tortowej- 1 szklanka
mąki ziemniaczanej (można zastąpić
tortową)- 1 mały
proszek do pieczenia- dowolny, ulubiony aromatSkładniki mojej wersji:- 6 dużych jaj- 3/4 szklanki
ksylitolu- 250g
masła- 370g
mąki orkiszowej typ750 (700 dałabym 340g)- 3 płaskie łyżeczki naturalnego
proszku do pieczenia- 1 łyżka ekstraktu
waniliowego lub
ksylitolu z
waniliąW misie miksera ubić (utrzeć) całe
jajka z
ksylitolem (lub
cukrem) i ekstraktem
waniliowym lub
ksylitolem z
wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone
masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie
masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z wrzącą
wodą,
woda musi sięgać do 1/2 wysokości formy babkowej, garnek przykrywamy i doprowadzamy całość do wrzenia. Od zagotowania gotujemy naszą babkę 75 minut, na małym palniku. Gdyby forma się przesuwała należy ją obciążyć. Ja obciążyłam przykrywkę garnka, bo gotująca się babka lekko mi się przesuwała i odkrywała pokrywkę.

Po tym czasie palnik wyłączamy, wyjmujemy formę, otwieramy ją i wykładamy naszą babkę na talerz. Jeszcze letnią babkę oblać jedną z podanych poniżej polew, lub dowolną inną. Ja posypałam także pokruszonymi
migdałami.


Polewa czekoladowa:- 90g
masła- ok.1/3 szklanki mielonego
ksylitolu (lub pudru)- 2-3 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
mlekaW rondelku roztopić
masło z
ksylitolem, dodać
kakao i dokładnie rozmieszać. Na końcu dodajemy łyżeczkę
mleka i mieszając gotujemy jeszcze przez chwilę. Gdyby masa się zważyła, należy dolać troszkę chłodnej
wody i energicznie zamieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie oblać nią babkę.

Polewa ganache:- 100g
gorzkiej czekolady- 120g
śmietany kremówkiW rondelku roztopić
czekoladę razem z kremówką. Można także zagotować kremówkę, odstawić z palnika, wrzucić do niej pokruszoną
czekoladę i po chwili zamieszać. Letnią polewą oblewamy naszą babkę.




Smacznego :-)

