Wykonanie

Jesienna zupka baardzo grzybowa. Przygotowałam ją na bazie świeżych leśnych
grzybów z dodatkiem
grzybów suszonych, które nadały zupie super zarówno aromat, jak i smak.Polecam, szczególnie iż
grzybów w tym roku jest pod dostatkiem. :-)Składniki:- garść
suszonych grzybów- mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych
grzybów- 2 średnie
marchewki- 1
korzeń pietruszki- kawałek
pora- 2
cebule- 2
łodygi selera naciowego- 1/2 główki
czosnku- 1/2 szklanki białego,
wytrawnego wina- 0,5l
bulionu-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie do smaku- 100ml kremówki- 1 łyżka
oleju kokosowego bezzapachowego (lub zwykłego
oleju)- 1-2 łyżki
masła-
ser pleśniowy do posypania-
natka pietruszki do posypania

W garnku rozgrzać
olej kokosowy, dodać pokrojone w kostkę
cebule, zeszklić je. Następnie dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
czosnek i podsmażamy. Dodajemy obgotowane
grzyby, zalewamy
winem oraz
bulionem i gotujemy kilka minut. Dorzucamy starte na grubej tarce
marchewki oraz
pietruszkę, a także pokrojone
łodygi selera naciowego i
por. Dolewamy
wody razem z kremówką. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy ok.20 minut. Doprawiamy
solą, świeżo mielonym
pieprzem oraz
ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy 1-2 łyżki
masła.Przed podaniem posypujemy kawałkami
sera pleśniowego i
natką pietruszki.



Smacznego :-)