Wykonanie

Sezon
szparagowy w pełni. U nas - wielkich wielbicieli tego bardzo zdrowego warzywa bywają one dość często. Dziś jako dodatek do
mielonego mięsa z innymi warzywkami, a dodatkowo także jako jarzyna do gotowego dania. Pomysł autorstwa mojej najstarszej Córki, wyszedł z tego meeega smaczny obiadek. Dzięki dodatkowi
szparag mięso wyszło super soczyste, pomimo iż było bardzo chude. U nas było to danie dla 3 osób.
Zielonych szparag nie obieramy, odłamujemy tylko końcówki. Ja gotuję
szparagi tylko w osolonej wodzie, bez dodatku
cukru i krótko- max 10 minut.Składniki:- 360g
mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona
łopatka)- 1 mała
czerwona cebula (obrana i drobno pokrojona w kostkę)- 1 łyżka
majeranku- 1 łyżka posiekanego
szczypiorku- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki- 1 małe
jajko- kilka cienkich, surowych
zielonych szparag-
sól i
pieprz do smakuDodatkowo:1-2 pęczki
zielonych szparagbezzapachowy
olej kokosowy do smażenia (lub
oliwa)Do miski wrzucić drobno pokrojoną
cebulę,
szczypiorek,
natkę, obrany i zmiażdżony ząbek
czosnku, drobno pokrojone surowe
zielone szparagi. Dodać
sól (2 szczypty) oraz świeżo mielony
pieprz i wymieszać. Następnie dodajemy
mielone mięso i
jajko.

Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników i uformować płaskie klopsiki. Nam wyszło 10 sztuk.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na minimalnej ilości
oleju kokosowego lub
oliwy na dużym palniku, odwracamy i zmniejszamy palnik. Dosmażamy jeszcze kilka minut. Nie za długo by nie wysuszyć
mięsa.Podajemy z
zielonymi szparagi gotowanymi w osolonej wodzie.



Smacznego ;-)