Wykonanie

Pyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego
bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych
płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych
krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo
oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam ;-)Składniki na ok.6 porcji:- 2 większe
cebule- 2 duże ząbki
czosnku- 3 małe
cukinie (po ok.300-350g)- 2 garście
szpinaku baby- 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć)-
por, kawałek ok.10cm- pęczek
natki pietruszki- 0,5l
bulionu (może być warzywny lub z kostki)-
sól i świeżo mielony
pieprz- 1-2 łyżki
oleju kokosowego lub
oliwy z oliwek (
daję pół na pół)Dodatkowo:- prażone
płatki migdałów (na suchej patelni)- po 3-4
krewetki grillowane na porcjęW garnku rozgrzać
oliwę lub
olej. Dodać pokrojoną w większą kostkę obraną
cebulę. Lekko zrumienić. Dodać zmiażdżony
czosnek. Mieszając chwilę podsmażyć (nie przypalić). Zalać
bulionem (można także dodać trochę
wody), wrzucić
por pokrojony na mniejsze kawałki, dodać plastry
cukinii i
szpinak. Zagotować. Gotujemy pod przykryciem ok.15-20 minut. Dodać ruccolę oraz pokrojoną
natkę pietruszki i zagotować. Odstawić na ok.5 minut, a następnie wszystko zmiksować, używam ręczny blender.

Uzupełnić wrzącą
wodą, doprawić do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.Można również dodać łyżeczkę zapachowego
oleju kokosowego, tak dla odmiany.

Ja dodałam
krewetki grillowane, ale równie dobrze można je podsmażyć na minimalnej ilości
oliwy (lub suchej patelni) z dodatkiem
czosnku i
ziół prowansalskich.




Smacznego ;-)