Wykonanie

Dziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają
mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie trzeba go podsypywać i łatwe do przygotowania. Przepis na 6-8 cienkich blatów. Zaczerpnięty z książki Jamie Oliver w domu , z małymi modyfikacjami. Polecam bo pizza jest baaaardzo smaczna, no i przede wszystkim wiemy co jemy. Każdy może przygotować sobie swoją własną kompozycję. Frajda przy tym niesamowita. Ciasto można sobie przygotować wcześniej i po wyrośnięciu podzielić na porcje , zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Można także zamrozić. Ja użyłam zwykłą
mąkę tortową typ 450. Używając
mąki orkiszowej trzeba jej użyć trochę więcej - ok.1100g.Składniki:- 1000g
mąki pszennej tortowej typ 450- 2 paczki suchych
drożdży- 1 płaska łyżka
soli himalajskiej lub morskiej- 4 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia- 600ml ciepłej
wody ( nie gorącej)W misie malaksera umieścić wszystkie składniki oprócz
wody. Dolewając powoli
wodę cały czas mieszać aż do połączenia składników. Kilka minut wyrabiamy, można także wyrabiać ręcznie. Następnie z ciasta formujemy kulę , przekładamy ją do miski wysmarowanej
oliwą i odstawiamy pod przykryciem na ok.1h. Wierzch ciasta oprószamy lekko
mąką.


W tym czasie czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos do pizzy i składniki , które chcemy użyć do jej przygotowania. Każdy przygotowuje sobie to co najbardziej lubi, np.:
salami,
szynkę,
cebulę,
sery,
oliwki,
paprykę,
pomidory,
ananasa, itp.itd.


Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować . W tym celu należy je jeszcze przez chwilę pougniatać. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kule. Z każdej kuli rozwałkowujemy lub rozciągamy rękoma na pożądaną grubość spód pizzy.

Każdy blat ciasta smarujemy 2-3 łyżkami błyskawicznego
sosu pomidorowego i posypujemy swoimi ulubionymi dodatkami. Można posypać suszonym lub świeżym
oregano.


Wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-15 minut. Ja piekę od razu na 3 poziomach na termoobiegu.



Do pizzy polecam pyszny
sos czosnkowy.


Smacznego :-)