ßßß
Dziś mam dla Was przepis na domową pizzę na cienkim cieście . Pizza domowej roboty to przepyszne i szybkie danie, które może być sycącą kolacją lub po prostu smakowitą przekąską. Podane w przepisie składniki idealnie wystarczą na dużą blachę domowej pizzy (mam tutaj na myśli taką standardową blachę z piekarnika), czyli idealnie na 4 osoby. Oto łatwa domowa pizza jak z pizzerii ;)Składniki:25 g świeżych drożdży300 ml ciepłej wody (1,5 szklanki)480 g mąki pszennej (3,5 szklanki)1 łyżka oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soliPrzepis na ciasto do pizzy domowej:Do miski wrzucamy rozkruszone drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 5-10 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie mieszamy. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto formujemy na blaszce, pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wykładamy sos pomidorowy, dowolne dodatki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 260 stopni. Ser dokładam kilka minut przed końcem pieczenia.Jakie dodatki do pizzy domowej?W tej kwestii zawsze kieruję się fantazją. Można zdecydować się na klasyczną opcję z szynką i pieczarkami, ale moja ulubiona wersja to pizza z salami (80-100 g), brokułami (1/2), pomidorem (1 szt.), cebulą (1 szt.), kukurydzą (1/2 puszki) i oczywiście żółtym serem (250 g).Jaki sos do pizzy?Polecam domowy sos pomidorowy do pizzy z koncentratu lub sos czosnkowy.