Wykonanie

Pamiętam jeszcze czasy gdy wigilijną zupę
rybną gotowało się na głowach
karpich, smak może i był ok.ale
mięsa w tej zupie było niewiele. Ponieważ jesteśmy smakoszami zup
rybnych dlatego od kilku lat nie przygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie
mięso przybyło jej wielbicieli. Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka , także dzieci. Zupę gotuję z odciętych części
ryby. Pomimo , że kupuję
karpia w płatach to i tak zawsze jest jeszcze dużo do poodcinania, tak by kawałki miały jak najmniej ości. Zawsze odcinam część od łba, płetwy oraz filetuję kawałki usuwając długie ości. Z tego gotuję rosołek, który następnie przecedzam do innego garnka, dorzucam
mięso obrane z tych kawałków i powstaje nam pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-)

Składniki na 6 porcji:- u mnie części odcięte od 6 płatów
karpia- 1
marchew- 1
korzeń pietruszki- 1 łodyga
selera naciowego- kawałek
pora-
sól- 3-4 łyżki
kaszy jaglanej ( lub
kaszka manna)-
natka pietruszkiMożna także dodać
ziele angielskie i
liść laurowy, ja nie
daję.Do garnka włożyć umyte, poodcinane części
karpia, zalać wrzątkiem i zagotować. Dodać obrane warzywa ,
sól i gotować pod przykryciem ok.30 minut.Po tym czasie wyjąć wszystko z rosołu. Do drugiego garnka przelać przez sitko otrzymany
wywar , dodać do niego poduszone widelcem warzywa (
marchew i
pietruszkę) oraz pokrojony
seler i
por . Obrać
mięsko z obgotowanych kawałków
ryby i dorzucić bez ości do
wywaru z warzywami.

Całość zagotować, dorzucić ok.3-4 łyżki
kaszy jaglanej ( lub dodać
kaszkę mannę) uzupełnić do 2l
wodą , dodać
soli do smaku i pogotować jeszcze kilka minut, (ok.10) i odstawić. Posypać
natką pietruszki.



Smacznego :-)